Hoppa till sidans innehåll

Dagens Per


Per Jönsson är vår "egna" journalist. 

Han skriver om våra matcher och intervjuar våra spelare och ledare och lägger ut detta på sin Facebooksida och på Vår egen Facebooksida

Vi kommer även att publicera detta här på hemsidan under rubriken Dagens Per!

Här under kommer alla hans texter med den senaster överst

 

*************************************************************************************************

 

 

Fjolårets skyttekung Johan Ingvarsson fick en flygande start och låg bakom tre av Harlösas fem mål i premiären mot Venestad. Det första målet kom efter 30 minuter och det betydde 2-0.
– Det var oerhört viktigt, mest för mig själv, säger Johan Ingvarsson.
Det gick inte att miste på vad just 2-0 målet betydde.
– Det målet var jag gladast över.
Förutom det målet så var Johan indragen i den straffsituation som ledde till den straff som Simon Carlsson förvaltade och ökade på till 4-0.
– Min plan var att springa runt målvakten på en retur. Jag kände att han var på mig men jag ville verkligen göra ett vanligt mål när domaren blåste.
Matchens sista mål kom efter ett inkast där Johan var siste Harlösa-spelare på bollen och därför bör det målet sättas på hans konto.
Johan är inte direkt överraskad över resultatet.
– Nu, när vi väl fick ordning och utdelning på vårt anfallsspel kom också målen. Det var viktigt att vi gjorde spelmål. Detta känns bra efter förlusterna i träningsmatcherna, avslutar Johan Ingvarsson

 

*****

 

Harlösa IF fick en smakstart då de besegrade Venestad med 5-0 (3-0) i premiären i division 6. Rasmus Asterhed visade vägen då han slog in ledningsmålet efter tio minuter.
Själv tror han inte att det påverkade utgången.
– Nej, jag tror inte spelade någon roll. Vi hade vunnit matchen ändå, säger Rasmus Asterhed.
Med tanke på att Harlösa tog tag i matchen direkt och fyra minuter innan ledningsmålet kom träffade Simon Carlsson stolpen. Men med tanke på hur tufft HIF:arna haft det i träningsmatcherna så var det nog ett viktigt mål. Men allt som hände i träningsmatcherna var som bortblåst nu. Det var som ett helt annat lag som var på planen nu. Ett lag fyllt med självförtroende som visade upp löpvilja och bra kombinationer. Det var närmare ytterligare flera hemmamål, Robert Nilsson hade till exempel en riktig kanon i målramen i andra halvlek, en halvlek som inte var lika bra som den första. 
– Det var bättre tryck från oss nu. Det märktes att det var en tävlingsmatch.
Venestad var ett mål från att ta en direktplats i division 5 förra året så det var inga duvungar som gästade IP. Men här fick de finna sig i att bli mer eller mindre utspelade mot ett Harlösa som kom till spel i ett nytt matchställ. Vad Rasmus tyckte om själva segern, ja det svaret kommer här.
– Det var gott att daska till dem direkt. 
Är du inte överraskad över att det blev en så klar seger
– Jo, kanske med tanke på att de var så nära att gå upp i division 5 förra året. Den här segern satt gott, avslutar Rasmus Asterhed.
Enda smolken i segerbägaren var att Joakim Carlsson drog på sig två gula kort (lika med rött kort) och därmed blev utvisad.

*****

 

Det är dags för seriepremiär. Harlösa tar emot Venestad, avspark lördag klockan 14. Harlösas mittback Joakim Carlsson ser fram emot matchen.
– Det ska bli roligt, detta har jag längtat efter, säger Joakim Carlsson.
Joakim är en av de spelare i laget som varit skadad men som kommit igång och kommit ifatt till premiärmatchen.
Trots att resultaten inte gått Harlösas väg i träningsmatcherna är det en optimistisk Joakim.
– Jag tror att vi behöver en tävlingsmatch för att tagga till riktigt. 
Vad som behöver bli bättre än i träningsmatcherna har Joakim klart för sig.
– Vi måste kommunicera mer med varandra över hela banan. Och så gäller det att minimera misstagen. Men nu när det är en tävlingsmatch så tror jag att fokuseringen kommer att finnas där.
Så mycket om premiärmotståndaren vet inte Joakim.
– Jag har hört att de ska vara bra. 
Många lag är nöjda med en poäng i en premiär. Dels för att man då känner att man är med i serien direkt och dels så vill man inte förlora en premiär på hemmaplan. Joakim är inne på det sista påståendet.
– Vi spelar för att vinna, beroende på hur matchbilden bli kan man ju vara både nöjd och besviken om lagen delar på poängen.
Joakim tippar seger, och har ger ett löfte till sina lagkamrater, ledarstaben och till publiken som kommer.
– Vi vinner med 2-1, förhoppningsvis gör jag något av målen. Förra året blev det ett mål, mot Hurva på bortaplan. Det här året ska det bli fler sen vet jag inte om de blir i det egna målet eller i motståndarnas, avslutar Joakim Carlsson och skrattar.
Harlösas lag/trupp i premiären: Anders Jönsson-Pontus Andersson, Alexander Roth, Joakim Carlsson, Adam Ånhammar- Rasmus Asterhed, Rasmus Ljungdahl-Simon Carlsson, Jesper Ulmén, Johan Ingvarsson–Robert Nilsson. Rasmus Lilja, Patrik Lindqvist, Robin Björk, Ali AbdulKadir, Alexander Erlandsson

 

*****

 

På träningslägret i Ronneby var det strålande väder både under fredagen och lördagen. Båda dagarna fanns det spelare som avverkade träningspassen i shorts. Under fredagen, alltså samma dag som vi anlände tränade killarna klarblå himmel, sol och 9-10 gradig värme. På lördagen var det träning mellan 9-11 och termometern var inte uppe i samma antal grader som dagen innan. De första spelarna som tränade i shorts var Pontus Andersson, Ali AbdulKadir, Linus Jeppsson och Robin Björk.
Ett av de första vårtecknen är när shortsen är på under träning, ett annat är när man kan börja bedriva träningen på naturgräs.
– Det märks att seriespelet närmar sig, säger Robin Björk, efter lördagens träning.
Han fortsätter:
– Jag tycker att det känns bättre och bättre och jag tycker också att vi spelar bättre och bättre.
Till träningslägret fanns det fem gruppchefer som skulle hålla i en tävling som deras lag förhoppningsvis kunde samla flest poäng i. Första tävlingen var det Olivers uppgift som skulle klaras av och man kan säga att det blev en tung start för laget som bestod av Robin, Ali och Linus Jeppsson. De lyckades inte ta sig vidare från första stationen på den uppgiften.
– Varför, ha, ha, jag har ingen kommentar, säger Robin Björk.

 

*****

 

Årets träningsläger är över. Laget har ökat träningsmängden med 20 % mot förra året så det viktigaste var inte att åka till Ronneby, där lägret var och köra ytterligare tuffa pass utan att få igång spelet och att komma varandra närmre. Att seriepremiären närmar sig och att killarna gillar att träna märks då både Joakim Carlsson, som utgick efter cirka 20 minuter i genrepet mot Dalby med känningar i ljumsken, en överbelastning och Oliver Persson, som har en ömmande höft, bara sporadiskt kunde delta i träningen. 
På frågan om det var jobbigt att stå utanför och titta på, på grund av skador kom svaren snabbt.
– Så in i bomben, säger Joakim Carlsson.
– Hela poängen med träningsläger försvinner, men det värker i ljumsken, säger Oliver Persson.
Nu gjordes det mycket utanför träningen, så de här två killarna hade att göra i stort sett hela tiden. Men det är lätt att förstå dem. Nästa lördag är det ju seriepremiär

 

*****

 

Harlösa förlorade genrepet mot Dalby med 5-0 (1-0). Även om resultatet inte speglar matchen så fanns det, hur underligt det än kan låta, en riktigt stark ljuspunkt, Jesper Ulmén gjorde comeback efter lång skadefrånvaro och han var spelsugen.
– Det är sex veckor sedan jag spelade senast, men det kändes bra, säger Jesper Ulmén.
Jesper spelade i cirka 65 minuter men det har att göra med den långa tid han varit skadad innan han nu var tillbaka.
– Ja, och så tränade vi i går också.
Under de första 45 minuterna var matchen helt jämn och det kunde eller borde stått 1-1. Dalby tog ledningen efter sex minuter, men på en djupledsboll från Jesper gav Simon Carlsson ett jätteläge att kvittera men Dalbys målvakt räddade.
– Jag tror att det hade betytt mycket för oss om det blivit 1-1. Det var ett bra klapp-klapp spel fram till målchansen och vi hade sett att vi kan göra mål. Nu är det lite frustrerande, säger Harlösas mittfältsmotor.
Han fortsätter:
– De första 25 minuterna spelade vi riktigt bra, bra rörelse, vi tryckte på och vi skapade chanser. Då var jag säker på att vi skulle vända på matchen. Men den här matchen påminner om den mot Stehag, den sista matchen jag spelade innan jag blev skadad. Istället för att vi gör ett mål så blir det en spelvändning och så 2-0.
De avslutande 45 var inte lika bra, en bra kanske för att 2-0 målet kom efter 59 minuter och trean fyra minuter senare.

 

*****

 

I morgon, i genrepet mot Dalby gör målvakten Linus Jeppsson säsongsdebut i A-laget., något han längtat efter.
– Det känns bra att få spela där man vill spela, säger Linus Jeppsson.
För Linus har det blivit en träningsmatch tidigare, mot Linero med U-laget, förlust 4-1.
– Mitt mål i varje match är att hålla nollan. Linero gjorde två tidiga mål, båda inom 15 minuter, då ville man bara gå hem. Men vi spelade upp oss i andra halvlek, en halvlek som vi vann med 1-0.
Det märks på Linus att han väntat på att få den här chansen, och han har tränat på bra under försäsongen.
– Man tränar för att få spela med A-laget och det känns bra att få spela där man vill spela.
Resultatmässigt har det inte gått bra för Harlösa men Linus ser inte det som en börda i den sista träningsmatchen innan seriestarten. 
– Nej, mitt mål när jag går ut till en match är alltid att hålla nollan.
Har du några förväntningar på dig själv till exempel som nu när ni möter Dalby?
– Mina förväntningar på mig själv är att jag alltid ska jag hålla nollan när jag går ut till match. Men jag vill även att laget ska spela fotboll. Vi vet att vi kan spela och då ska vi göra det, säger Linus Jeppsson.
Harlösa har haft tre ”proffsveckor” som inneburit mycket träning så blir det även den här påskveckan. Träning tisdag, match onsdag läger och träning fredag, lördag och söndag.
– Ha, ha, ja det blir mycket fotboll men det skadar inte att man rör på sig. Dessutom tror jag att det kommer att slinka ner en och en annan sill i påsk som eventuellt kommer att få bada av någon snaps, avslutar Linus Jeppsson.

Matchen mot Dalby spelas på konstgräset i Dalby, avspark 19.15
Harlösa har aviserat följande trupp: Linus Jeppsson, Rasmus Lilja, Alexander Roth, Martin Olsson, Pontus Andersson, Patrik Lindqvist, Robin Björk, Simon Carlsson, Jesper Ulmén, Ali AbdulKadir, Robert Nilsson, Adam Ånhammar, Alexander Erlandsson, Lucas Johansson.

 

*****

 

Harlösa förlorade mot Löberöd med 3-1 (1-0), men frågan är om inte laget förlorade matchen redan de första 15 minuterna.
Det låter kanske underligt på den tiden hade Harlösa tvingats till tre byten på grund av skador dessutom var man i underläge efter ett skitmål som kom efter sju minuter. En kort summering skulle kunna sägas, två lag som vill spela men som var uddlösa möttes och Löberöd förvaltade de chanser de skapade.
– Som om inte detta räcker så ska jag jobba nu, säger Adam Ånhammar, vänsterback i Harlösa när vi vandrar ut från konstgräset i Eslöv.
Om vi börjar med det positiva var det att försvarsspelet på det stora hela fungerade, därför skapade inte Löberöd några vassare chanser. Adam suckar lätt.
– Ändå förlorar vi med 3-0, då måste det vara något som inte stämmer.
Så är det. Inget av Löberöds tre mål spelade de sig igenom Harlösa det var som man uttrycker det, tre skitmål.
– Vi måste prata mer med varandra inne på planen. 
På onsdag är det genrep, mot Dalby och det finns saker som Adam gärna ser redan i den matchen.
– Att när vi går in i närkamperna så ska vi göra det till 100 procent, inget får vara halvdant och att vi spelar oss till målchanser, säger Adam Ånhammar.
Adam är lite inne på hur fjolårets säsong var, då flöt det bara på. Men i idrott måste man acceptera att det är ett hårt jobb som gäller i såväl med- som motgång.
– Det känns som vi tar det för givet, att det bara ska fungera. Nej nu får vi ta oss samman.
Mot Löberöd hade Harlösa en riktigt bra målchans men det kom efter en hörna. Det är en del frågetecken som behöver rätas ut innan det är dags för seriepremiären men fotboll är just en sport där man kan förlora alla träningsmatcher när seriespelet väl kommer igång kanske det lossnar med en gång.
Om vad Adam var mest nöjd med av den egna insatsen svarar ytterbacken så här på:
– Jag tycker jag låg hyfsat rätt i positionerna och jag försökte komma så högt upp i banan så möjligt. Jag är offensiv av mig men jag får bli noggrannare med att hålla mig mer hemma. I division 7 kunde man tjuva lite det går inte här då blir man straffad direkt.

 

*****

 

Harlösa förlorade träningsmatchen mot Löberöd med 3-0 (1-0). Bäst i Harlösa, enligt undertecknad, var Pontus Andersson, han började på mittfältet men redan efter åtta minuter gå ner som mittback då Joakim Carlsson fick utgå på grund av skada, Pontus var klockren och svarade med att göra sin bästa match för säsongen.
– Oj, tack så mycket. Det var en sådan dag när nästan allt gick vägen, säger Pontus Andersson.
Han fortsätter:
– Alltid kul att höra när man gör bra ifrån sig, men jag tänker mycket på laget och det gick inte så bra för oss.
Ibland är det små saker som gör att det bara flyter på, så var det för Pontus.
– Ja, nästan direkt när jag flyttades ner tog jag en duell sedan fortsatte det bara.
Pontus är ytterback, han är snabb men kan tänka sig i en framtid att spela som mittback.
– Jag brukar ligga rätt i positionerna och det måste man som mittback så det känns som en position jag kan spela på längre fram. Jag är ju offensivt lagd och trivs då jag som ytterback kan komma högre upp i banan.
Om resultatet säger Pontus:
– Det är väldigt missvisande. Jag tycker att det var vi som styrde och ställde men Löberöd tog vara på sina chanser.

 

*****

 

Det vill sig inte. Harlösa förlorade med uddamålet av tre när de mötte Teckomatorp, samtliga mål kom i den första halvleken. En stark blåst gjorde matchen svårspelad. I Harlösa gjorde Rasmus Lilja säsongspremiär, han började på det centrala mittfältet och flyttades under de avslutande 45 minuterna ut som högeryttermittfältare. 
Matchen var helt jämn och det hade inte varit orättvist om lagen delat på poängen.
– Det var tillfälligheter som avgjorde, säger Rasmus Lilja.
Han fortsätter.
– Teckomatorp spelade inte till sig sina chanser, det första målet kom på en frispark och om jag minns rätt kom deras 2-0 mål efter ett inkast.
Halvannan minut efter 2-0 målet reducerade Oliver Persson på en frispark men närmare kom inte Harlösa, trots att de hade mer vind i ryggen de avslutande 45 minuterna.
– Några var nog trötta då de även spelade på fredagen.
Det gjorde inte Rasmus, som säger så här om sin insats.
– Det kändes bra även om det var en ovan position för mig. I Marieholm, där jag spelade större delen av förra året spelade jag högerback. Då jag jobbat i Norge har jag inte tränat så mycket med boll och det märks i tajmingen att man inte är van i matchsituationer.
Trots att Harlösa hade ett bollövertag de avslutande 45 minuterna och trots att det blev förlust finns det ljusglimtar.
– Ja, i dag saknade vi Jesper Ulmén och Hampus Hagman Jansson, båda är kreativa spelare, klart att det märks att inte de är med, avslutar Rasmus Lilja.

 

*****

 

”Årets försäsong börjar gå mot sitt slut och det är mindre än en månad till seriepremiären. Det här året har skilt sig från fjolåret, som var mitt första år i Harlösa, men jag är nöjd med det mesta.
När jag förlängde kontraktet med Harlösa IF i ytterligare tre år fanns det en tydlig målsättning, att herrlag skulle upp i division 5 inom den tidsramen. Med den målsättningen går vi in till den här säsongen. Vi har kört ett par ”proffsveckor” där killarna tränat sex dagar i veckan, den här veckan kör vi också en proffsvecka men då med inriktning på fler träningsmatcher. Eftersom vi inte haft träningsmatcher på tre veckor tror jag att det blir bra. ”Proffsveckor” är kanske nytt för de flesta i föreningen men det är inte nytt för mig. När jag var tränare i Hörby och Sösdala bland annat hade vi proffsveckor. 
”Proffsveckorna” har varit bra, de har gjort att killarna fått känna på en ökad träningsmängd, och vi kommer på sikt att öka vår träningsdos från två träningar i veckan till tre, det är spelarna införstådda med och de har ställt upp mangrant hela tiden. 
Nytt till det här året var att vi har vi tränat på konstgräs i Södra Sandby till och med februari månad ut, (här vill jag ge Rasmus Asterhed en eloge som sett till att det var möjligt), vi har även kört ett par träningspass i Bergahallen, Eslöv. Jag klagar inte på något sätt över vår grusplan, men det har varit positivt att få möjligheten att träna på konstgräs, det har gett oss möjligheten att kunnat ha en bättre kvalitet på träningarna än vad vi hade kunnat få på grusplanen, inte minst de dagarna när det regnat.
Träningsmatcherna då. Ja, de som följer laget på plats eller via sociala medier ser att vi ännu är utan seger, men det är inget jag oroar mig över. När jag tog över laget ville jag först och främst få ordning och redan sedan se till att spelarna skulle återfå självförtroende. Nu är vi i en annan fas, vi siktar framåt och uppåt och har därför mött bättre motstånd då lagen uppifrån ska ha ett bättre tempo. De mål som vi släppt in har varit billiga och är typiska mål i träningsmatcher. Förutom mot Askeröd har vi varit det spelförande laget och vi har använt oss av 20-22 spelare. Det kan på sikt vara bra när skador och avstängningar kommer i seriespelet. Då vi använt oss av så många spelare innebär att vi ännu inte spelat in ”vår startelva” om man nu någonsin kan säga så. Men vi kommer nu och framöver att börja spela in den startelva som vi hoppas står på planen i seriepremiären. Mycket ser bra ut, men det finns en sak som oroar, skador. Vi har dragit på oss mer skador i år än vad vi hade förra året. I de flesta fallen handlar det om bristningar och det kommer när musklerna blir mer belastade än vanligt, som till exempel vid ökar träning. Tyvärr är det samma spelare som även tidigare haft problem.”
Tommy Haglund, huvudtränare Harlösa IF.

 

*****

 

Det blev ingen träningsmatch men väl premiärträning på naturgräs, ett tydligt tecken på att det är vår.
Grästräningen var på 7-mannaplanen bredvid grusplanen och det såg ut som killarna hade kul, som man förväntas ha när man går ut på gräs första gången. 
– Planen är mjuk, ojämn och man lär bli lite seg i benen, säger Simon Carlsson.
Att seriestarten närmar sig märks, den hårda träning som killarna hade för en månad sedan har ersatts med mer spel med olika inslag, som att sätta hög press, att ligga lågt med försvaret och lite detaljer i spelmoment som till exempel vid spelomställningar. Att det blev träning istället för match gör inte Simon något. 
– Nej, det fungerar bra. Vi har haft en liten dipp i vårt anfallsspel.
Nästa vecka är den tredje proffsveckan då handlar det om tre matcher. Och om precis 28 dagar är det seriepremiär, då väntar Venestad.

 

*****

 

För ett par veckor sedan fick Hampus Hagman Jansson lämna träningen. I dag var han åter på idrottsplatsen men han tränade inte.
– Nej, jag har ett uttänjt korsband, säger Hampus Hagman Jansson.
Han fortsätter:
– Skadan uppstod då jag landade på knät efter en duell. 
Medan det var premiärträning på gräs för de andra spelarna stod Hampus utanför och titta på. Klart att det svider på en kille som älskar sin sport och som inget hellre vill än att gå in och spela fotboll.
– Klart att man hellre vill vara där inne än att stå här, säger Hampus.
HJ, som han kallas inledde säsongen på ett riktigt bra sätt, allt som oftast på träning och det gick bra i inomhuscuperna också för hans del, så olyckan kom olyckligt. Men kanske börjar det bli en ljusning.
När tror du att du kan börja med rehab-träning?
– När som helst, på onsdag ska jag träffa en sjukgymnast så det blir väl då som jag börjar.
Eftersom HJ är träningsflitig har han varit i farten för att hålla igång på annat sätt medan hans lagkamrater har tränat fotboll.
– Jag har varit och tränat på gym, det är rätt skoj, avslutar Hampus Hagman Jansson

 

*****

 

Årets första målvaktsträning stod i fokus under tisdagsträningen. Både Anders Jönsson och Linus Jeppsson var rejält trötta efteråt.
Då Markus Månsson ännu inte börjat var det huvudtränaren Tommy Haglund som körde med sina två adepter, som var rejält trötta efteråt.
– Den jobbigaste träningen hittills, säger Anders Jönsson.
– Även förra årets målvaktsträning inräknat, fyller Linus Jeppsson in.
– Markus kör hårt men Tommy driver på tills man inte orkar mer och det är bra om man klarar det, för det ger resultat, säger Anders Jönsson. 
Efter målvaktsträningen så deltog Linus och Anders med de andra i laget på resten av träningen och de fick en chans att pusta ut innan vi började prata. De höll med om att det är viktigt att målvakter får ha sin egen träning emellanåt och att även de drillas hårt emellanåt. 
– Absolut. Jag har prestationsångest då jag alltid vill hålla nollan. Släpper man sedan in ett par bollar är dagens förstörd, säger Anders.
– Man tränar för att bli bättre så är det bara. Men situationerna mellan träning och match skiljer sig. Det är sällan man behöver slänga sig så mycket under matcherna som under träningen.
Under en ”normal” vinter hade planen varit frusen men under tisdagen var den i kanonskick.
– Vår grusplan är lätt en av de tre bästa i Skåne, säger Anders Jönsson.
– Det tror jag lätt att den är, inklusive de grusplanerna som lagen i Malmö spelar på.

 

*****

 

Det blir ingen träningsmatch för Harlösa den här helgen heller. Det är Svalövs BK som fått förhinder.
– För min egen del, eftersom jag är halvskadad, så känns det bra. Dessutom spelar det pojklag som jag tränar DM-match på söndag, säger Rasmus Asterhed.
Han skjuter snabbt in.
– Men vi (Harlösa IF) behöver egentligen spela matcher då vi spelmässigt inte kommit upp i den standard som vi var på förra året.
Tanken var att Harlösa skulle möta Svalöv på söndag. Svalöv skulle möta Gantofta på bortaplan under fredagen i DM, men den matchen blev flyttad till söndag på den tiden när Svalöv egentligen skulle möta Harlösa. Så detta blir andra raka veckan som Harlösa inte har någon träningsmatch, med tanke på att Uppåkra redan meddelat att de inte får ihop lag till nästa fredag kan det i värsta fall bli så att Harlösa står utan träningsmatch tre veckor i rad. 
– Hoppas det löser sig med match annars börjar det bli segt och man tränar ju för att spela, avslutar Rasmus Asterhed.

 

*****

 

Det har inte varit en bra vecka för Harlösa IF. Dels blev det bakslag för Jesper Ulmén och hans sträckning på baksidan när han prövade att jogga. Och dels så är Alexander Roth ny i rehab-träning.
En olycka kommer sällan ensam sägs det, precis så är det här. För Jesper innebär det att det blir några veckors rehab-träning, för Alexander är det mer osäkert med tiden.
– Det var i slutet av träningsmatchen mot Askeröd som jag fick en smäll på vaden. På träningen i Södra Sandby i måndags prövade jag att träna men fick bara mer och mer ont, så av säkerhets skäl gick jag av träningen, säger Alexander Roth.
Både Jesper och Alexander trivs bättre att vara ute och träna med resten av truppen än att hålla på med rehab-träning.
– Det är roligare att vara ute på planen. Men det är bra att den här möjligheten finns och det är en tillgång för dem som, av vilken anledning det är kan handla om, inte kan vara med i den vanliga träningen. Även om man inte är med ute på planen är man med i gemenskapen, säger Alexander Roth.
De flesta är beroende av att kunna gå och röra sig på sina jobb, så även för Alexander.
-Som murarmästaren går man mycket, säger Alexander Roth och skrattar.
Sista träningen på konstgräs i Södra Sandby är över, nu väntar träning på grusplanen i Harlösa, men det är definitivt ingen tung suck från Alexander över det. Efter en kort tids tystnad säger HIF-mittbacken:
– Det (konstgräset) har varit bättre än jag trodde. Men jag är glad för att vara på en grusplan, det hör till vinterträningen.
I helgen är killarna spellediga, vare sig Jesper eller Alexander kunnat medverka. Men …
– Man tränar för att spela matcher, men ibland kan det vara skönt att vara spellediga Men just nu kanske vi skulle behöva spela match så vi hittar tillbaka till vårt spel.
Det Alexander tänker på är att det hittills inte gått så bra i de matcherna som är avklarade.
– I de första matcherna gjorde vi misstag i vårt försvarsspel, men mot Askeröd spelade vi bra defensivt men tappade anfallsmässigt. 
Han fortsätter:
– Vi är och ska vara ett spelande lag, Askeröd var också ett spelande lag och de var bättre än oss. Vi fick jaga mycket boll, när vi väl fick den var vi trötta och missade passningen.
Efter en kort paus fortsätter HIF-spelaren:
– Fotboll är egentligen ingen svårt spel. Man spelar bollen, tar en löpning får tillbaka bollen fortsätter spela bollen och fortsätter sin löpning in i straffområdet får bollen och skjuter bollen i mål, säger Alexander Roth och skrattar.

 

*****

 

Spelare som kan agera på olika positioner i ett lag är en stor tillgång för ett lag. Pontus Andersson, normalt sett högerback, inledde som vänsterback och avslutade som defensiv mittfältare när Harlösa förlorade mot Askeröd med 4-0 (1-0).
Trots förlusten så fanns det saker som var bra i Harlösa, som att detta, spelmässigt sett, var den bästa matchen för säsongen och att de spelade ett bra försvarsspel över hela banan i 75-80 minuter innan Askeröd gjorde 3-0.
– Ja, så länge hade vi bra koll på Askeröd, säger Pontus Andersson.
Pontus är nyttig för laget då han kan spela som ytterback på båda kanterna, han kan spela mittback och han kan även sättas på mittfältet. Efter cirka 60 minuter, när Rasmus Ljungdahl gick ut, flyttades Pontus upp från sin ytterbacksplats och in centralt i banan. Det är inte helt lätt men Pontus klarade det hyfsat bra.
Trots att Pontus kan agera på flera olika positioner känner han sig inte som en hjälpgubbe.
– Nja, jag brukar anpassa mig, säger Pontus Andersson.
Från att spela ytterback till att gå in och spela centralt är inte helt lätt.
– När man spelar på en kant är ju en sida fri, men när man spelar centralt ska man täcka båda sidorna, säger Pontus Andersson.
Hans favoritposition är ytterback. Kanske inte det svar man förväntar sig då han deltar mycket i det offensiva spelet, han gjorde till exempel Harlösas första mål i seriespelet 2014, men det är oftast som ytterback han spelar om det inte händer något speciellt under en match. Så kanske är det för att han helt enkelt känner sig mest hemma där
– Det känns bra när man spelar ytterback sedan är ytterbackarna i vårt lag offensiva och vi ska delta i offensiven, säger Pontus Andersson.
Avslutningen på matchen var mindre lustig. Matchens två sista mål kom under de avslutande tio minuterna, efter 3-0 såg det uppgivet ut i Harlösa

 

*****

 

Harlösa är utan seger efter tre träningsmatcher och Johan Ingvarsson har gjort ett? mål. Men inget av det stör honom när Askeröd väntar på söndag.
Att påstå att resultaten beror på att det varit en tuff försäsongsträning köper inte Johan Ingvarsson.
– Nej, det tror inte jag. Eventuellt kan det bero på att vi tränar på olika underlag, konstgräs en dag i veckan och grus en annan dag, man kanske belastar kroppen olika. Sedan har vi spelmässigt inte kommit upp på den nivå som vi hade förra året, säger Johan Ingvarsson.
Nu ska sägas att Tommy Haglund, huvudtränare, har spelat med olika uppställningar. Det är först nu, till matchen mot Askeröd som tanken är att återgå till den spelmodell som var så lyckosam 2014.
– Jag tycker Tommy har gjort rätt. Det är ju i träningsmatcher man måste prova något nytt. Även om vi förlorat de två senare matcherna, mot Stehag (1-4) och Torna Hällestad (2-4) så tycker jag att det är en fördel för oss att möta lag som spelar högre upp och jag tycker inte att vi gjort bort oss. I samtliga matcher har vi varit det bästa laget i början, men vi har lite att slipa på.
Din egen prestation så här långt?
– Det är samma sak för mig som för laget, där finns mer att ge.
Träningsmatcherna rullar på och sätter en guldkant på programmet just nu, med tanke på vädret och säsongen. Och Harlösa kommer att spela många träningsmatcher innan seriepremiären.
– Det är kul att spela matcher, det är ju för att spela matcher som man tränar. Nu kan vi spela oss i matchform och redan börja vänja sig vid hur det är när serien börjar.
Förra året blev Johan bästa målskytt för Harlösa med 18 fullträffar. Under de tre inledande träningsmatcherna har det blivit ett mål, eller hur var det målet mot Maglasäte egentligen, (slutresultat 2-2).
– Ha, ha, jag vet inte. Oliver Persson sköt och bollen tog i ryggen på mig och gick in ena krysset. En inövad variant, säger Johan och skrattar.
– Mot Stehag (i rejäl blåst) träffade jag stolpen och jag har haft några lägen, förutom mot Torna Hällestad där hade jag inte direkt någon målchans. Men det stör inte mig så mycket. Jag förväntar mig inte att jag ska stänka in en massa mål redan. Först och främst ska jag börja komma rätt i mina löpningar.
Vad förväntar du dig i matchen mot Askeröd?
– Jag tror att det är deras första träningsmatch, men jag hoppas att vi kan höja oss och göra en bra match sedan är det svårt att säga vad det kan leda till. Men de har alltid varit storebror så det hade varit kul att smälla till dem, avslutar Johan Ingvarsson. 

Pga förkylning har Harlösa tagit ut följande trupp (som är preliminär)
Anders Jönsson, Adan Ånhammar, Pontus Andersson, Alexander Roth, Patrik Lindqvist, Joakim Carlsson, Oskar Neimi, Johan Ingvarsson, Alexander Erlandsson, Robert Nilsson, Oliver Persson, Rasmus Ljungdahl, Rasmus Asterhed, Robin Björk, Ali AbdulKadir, Lukas Johansson.

 

 

*****

 

Förra året var det ljumskarna som stoppade Jesper Ulmén under uppbyggnadsträningen, i veckan drabbades den spelintelligente mittfältare av en sträckning på baksidan, med andra ord, det är rehab som gäller.
Rehab och Jesper, nja, det går inte direkt hand i hand, fullt förståeligt. Jesper har klarat av ett träningspass på cykel när han åter är i omklädningsrummet för att duscha.
– Jag drar alltid på mig något, förra året var det ljumskarna, säger Jesper Ulmén och suckar. 
Han fortsätter:
– Det är aldrig roligt att sitta på en motionscykel. Jag lirar för jag tycker det är roligt oavsett om det är träning eller match.
Harlösa har tränat hårt, men spelarna har ställt upp till 100 procent, det kommer förhoppningsvis att ge resultat så småningom.
– Jag känner mig bättre tränad i år än tidigare.
Jesper var ensam att rehab-träna, och det är inte roligt att träna själv.
– Det bästa är när rehab-rummet är tomt. Själv tycker jag att det är drygt att sitta på en cykel. Jag trivs när jag är med och kickar boll i den vanliga träningen, där snackar man ju med varandra. 
Det går inte att ta miste på att den unge mittfältaren längtar tillbaka till den ordinarie träningen.
– Förhoppningsvis är inte detta så allvarligt, vi får se i nästa vecka. När jag väl börjar är det jogging som gäller.
På söndag möter Harlösa ett storsatsande? Askeröd i Hörby. En match som Jesper får se på från sidan. Av någon anledning var det en match han såg fram emot.
– Ja, den här matchen hade jag gärna varit med och spelat i, när vi tar den första segern, avslutar Jesper Ulmén.

 

*****

 

Harlösa låg under med uddamålet av tre i halvtid och efter 90 minuter blev det förlust mot nya division 5 laget Torna Hällestad, 4-2. Det får Rasmus Ljungdahl att höja rösten.
– Attityden på plan är för jävlig. Det är inte mycket positivt på planen. Vi måste bli bättre på att vända på negativa trender till mer positiva trender för att det ska bli en mer positiv anda, säger Rasmus Ljungdahl.
Till skillnad mot matchen mot Stehag fanns det saker som var bättre i den här. Spelmässigt var det jämnare, men segern var rättvis, Torna Hällestad skapade fler och klarare chanser. Men av de fyra baklängesmålen var det bara det första som var ”riktigt”. 2-1 målet var ett självmål och vid 3-1 och 4-2 utnyttjade Torna Hällestad de misstagen som Harlösa svarade för.
– Det är för att vi försökte spelas oss ur situationerna, säger Rasmus Ljungdahl.
Rasmus svarade för kvitteringen till 1-1.
– Robin Björk passade tillbaka bollen till mig och så sköt jag. Där var nog spinn på den.
Bollen passerade mållinjen, för att det blev 2-1 minuten senare, på ett självmål. Rasmus spelade den första halvleken som offensiv mittfältare och den andra halvan av matchen som defensiv mittfältare.
– Jag trivs bättre som defensiv mittfältare, där har man mer koll och hinner parata mer, som offensiv mittfältare får man ta mer löpningar.
Resultatet spelar inte så stor roll än. Och Rasmus tycker det är bra att möta lag som spelar högre upp.
– Det är såna här lag vi ska möta. Får vi bara till vårt spel och får det att klaffa kommer allt att bli positivare.
Oliver Persson gjorde Harlösas andra mål i matchen och det betydde 3-2.

 

*****

 

Med sex insläppta mål på de två första träningsmatcherna vill mittbacken Joakim Carlsson att Harlösa hittar tillbaka till det stabila försvarsspel de hade under 2014.
Resultatet i träningsmatcher, inte minst i början, kan bli underliga. Men mot Stehag var det inte mycket som stämde.
– Egentligen är jag inte nöjd med resultaten i någon av de matcherna vi spelat, säger Joakim Carlsson.
Den första slutade 2-2 mot Maglasäte för att det blev en klart 1-4 förlust mot Stehag.
– Visst, det blåste mot Stehag, men det blåste lika mycket för dem, så vi kan inte skylla på att vi släppte in fyra mål mot dem på det, säger Joakim Carlsson.
Han fortsätter:
– Jag kände inte igen laget i den matchen, vi var inte utspelade ändå släppte vi in fyra mål, vi var ofokuserade och jag jag vet att vi kan bättre.
Stehag är nykomlingar i division 5 till den här säsongen, precis som Torna Hällestad är, och det är de som väntar på lördag. I den matchen vill Joakim främst se mer än mot Stehag.
– Jag pratar inte om revansch, jag vill först och främst att vi i backlinjen får ihop det på samma sätt som vi hade under seriespelet i fjol när allt bara flöt.
Under träningen i måndags när det tränades anfall mot försvar var Joakim tydlig mot sina lagkamrater när de missade. För det är Joakim och Alexander Roth som oftast är mittbackar och då är det viktigt att de andra lyssnar och gör det jobb som krävs. Joakim skrattar när det kommer på tal.
– Ja, som mittback har man ju bättre kontroll över planen. Eftersom Roth och jag har var sin sida beror det på vem av oss som säger var något behöver ändras eller göras, avslutar Joakim Carlsson.
Matchen mot Torna Hällestad spelas på konstgräset i Dalby, avspark 13.00
Harlösa IF har följande trupp:
Anders Jönsson, Robert Nilsson, Joakim Carlsson, Simon Carlsson, Alexander Erlandsson, Oliver Persson, Rasmus Asterhed, Johan Ingvarsson, Robin Björk, Pontus Andersson, Hampus Hagman Jansson, Alexander Roth, Rasmus Ljungdahl, Adam Ånhammar, Jesper Ulmén.

 

*****

 

Det är måndag och veckans första träningspass. Det är också första passet efter 1-4 mot Stehag. Hur pass hårt tar man på ett sådant resultat? Vi ställde frågan till Robert ”Robban” Nilsson, som gjorde Harlösas tröstmål.
– Det var svårspelat, säger Robban Nilsson. Han fortsätter:
– Men det är lättare att släppa förlust i en träningsmatch än en seriematch. Då går man och grubblar, men jag är tävlingsmänniska och vill helst inte alls förlora.
Efter 25 minuter skadade Oliver Persson sig och Robban byttes då in. Och han tog chansen då han sex minuter före full tid fastställde slutresultatet. Vad det målet betyder framöver får vi helt enkelt vänta och se. Men då Robban krigar för att ta en plats i första uppställningen kan det vara ett viktigt mål.
– Skönt att sätta dit den när jag fick chansen, det gör att ja kanske fårchansen igen, och så ökar ens självförtroende, säger Robban Nilsson.
Redan i morgon tisdag spelas det en viktig match i Premier League, Liverpool mot Tottenham, Robbans favoritlag är Tottenham eller Spurs, som de kallas.
– Det var ingen speciell anledning till varför jag började hålla på Tottenham. De flesta höll på Liverpool och jag ville inte hålla på dem. Sedan såg jag Tottenham i en match, de släppte in några mål och gjorde några sedan dess har jag hållit på dem.
Vad tror du om utgången då?
– Tottenham brukar ha svårt mot Liverpool som spelar hemma, samtidigt ser Tottenham ut att vara i form. Jag hoppas på Christian Eriksen och Harry Kane och tippar 1-2, avslutar Robert Nilsson.

 

*****

 

Det blåste rejält när Harlösa förlorade träningsmatchen mot Stehag 4-1 (3-0). Anders Jönsson har spelat fotboll i 29 år men i den här matchen fick han uppleva något för första gången.
Det hade inte spelats så många minuter av match. Men vinden tog i så mycket att den flyttat det östra målet så spelet fick blåsas av och man fick ställa tillbaka det. Samma sak hände i den andra halvleken, då tror jag att alla förstår de yttre förutsättningarna.
– Nej, under mina 29 år som jag spelat så har jag aldrig varit med om det här, säger Anders Jönsson.
För att förtydliga saken så är Anders Jönsson målvakt i Harlösa, och både för honom och hans kollega i Stehag blev det en underlig match. I den första halvleken hade Stehag medvind och de hade ett klart bollövertag. Men Anders behövde inte göra en massa räddningar då det inte skapades så mycket klara chanser. Istället var Stehag effektiva när de väl fick chansen, och chanserna föregicks av individuella misstag. Stehags ledning i halvtid var rättvis, och även segern efter 90 minuter. 
– Ja, men jag hade lite oflyt vid deras ledningsmål, där är jag på bollen med dobbarna. Men det var nästan så det var vi som skapade chanserna till Stehag, säger Anders Jönsson.
Träningsmatcher innebär en hel del byte så också här. De avslutande 45 minuterna spelade Harlösa upp sig när de hade vinden i ryggen och de skapade några chanser. Vid ställningen 4-0 och sex minuter kvar spräckte Robban Nilsson nollan framåt. Robban kom in efter 25 minuter då Oliver Persson fick lämna på grund av en skada.

 

*****

 

Ali Abdulkadir är inne på sitt andra år i Harlösa, det här året har han siktet inställt på att ta en plats i startelvan.
Onsdagsträningen är över. Detta var dagen när Harlösa tränade på hemmaplan för första gången2015, på grus, det är inte många av dagens fotbollsspelare som tycker om att vara på det underlaget.
– Jag tycker egentligen inte heller om att spela på grus men det är det enda vi har här, säger Ali Abdulkadir.
Det går säkert lättare då träningsmatcherna är i gång, och en gång i veckan den här månaden ut kommer Harlösa fortsatt att träna på konstgräset i Södra Sandby.
– Det är roligare att träna på konstgräs, det blir mer likt vanligt spel där.
För Ali kan det bli ett spännande år. Prästbetyget säger att han är 19 år, han är alltså en av många unga spelare i Harlösa och han har framtiden för sig.
– Vi har ett ungt lag där jag och många andra av mina lagkamrater fortfarande utvecklas, jag tror att vi kommer att spela högre upp än division 6, säger Ali Abdulkadir.
Efter Ali sagt det släcks ljuset på idrottsplatsen, Ali frågar, ”ser du verkligen vad du skriver nu”. Mitt svar blir ”nej”.
Vi fortsätter att gå och pratar samtidigt. Med tanke på att Ali spelat en hel del det här året, men även mot slutet av förra året, Skånekurdcup, Harlösaspelen och så var han med i träningsmatchen mot Maglasäte förra helgen och han är uttagen i truppen som möter Stehag på lördag, ser det ut som att han på allvar konkurrerar om en plats i den trupp som spelar matcher. Han tycker det känns bättre och bättre.
– Jag har kommit mer och mer in i det. Jag pratar mer med spelarna i laget på matcherna och på träningarna och jag umgås mer med mina kompisar i laget på nätet.
I morgon, (läs lördag) väntar Stehag i årets andra träningsmatch, Ali ser fram emot matchen.
– De spelar i division 5, det ska bli skoj att möta dem. 
Och framtiden ser Ali ljust på. Många ser honom som en anfallare, med tanke på att HIF endast spelar med en anfallare är det tuff konkurrens, det är det i och för sig på vilken position som helst, Ali ser sig själv mer som en yttermittfältare. Till det här året har han satt upp ett mål.
– Att ta en plats i startelvan, jag ska träna mycket och verkligen ge det en chans, avslutar Ali Abdulkadir.

Tommy Haglund, tränare i Harlösa, har tagit ut en 16 manna trupp till matchen mot Stehag på Berga i Eslöv, avspark kl.14.
Anders Jönsson, Adam Ånhammar, Pontus Andersson, Alexander Roth, Joakim Carlsson, Martin Olsson, Alexander Erlandsson, Rasmus Ljungdahl, Hampus Hagman Jansson, Simon Carlsson, Johan Ingvarsson, Jesper Ulmén, Ali Abdulkadir, Robin Björk, Oliver Persson, Robert Nilsson.

 

*****

 

Tommy Haglund, huvudtränare i Harlösa, var imponerad över sina adepter och det gensvar de gav under ”proffsveckan”, men han är inte överraskad.
Från förra måndagen, 26 januari till i går, måndagen den 2 februari, alltså de åtta senaste dagarna har spelarna i Harlösa endast haft en dag ledigt, under fredagen.
– Vi har haft fem träningar och två matcher (EMEK cupen under onsdagen och träningsmatchen mot Maglasäte i söndags) och det har varit mellan 18-20 spelare på varje träning, jag är imponerad av killarnas flit. Men de kommer trofast på varje träning, säger Tommy Haglund, som i stort sett redan har planerat in en liknande vecka i februari.
– Ja, det stämmer fast tvärtom kan man säga. Under den här veckan tränade vi mycket och spelade bara två matcher. I februari är tanken att vi ska spela mer matcher och träna lite mindre än vi gjorde nu.
Tommy är också mycket glad och nöjd över att laget tränat på konstgräs både i Södra Sandby men även i Bergahallen.
– Det regnade mycket när vi tränade och det hade inte gått att genomföra våra träningar på en grusplan med bra kvalitet. Men det har vi kunnat göra på konstgräset och vi vill ha bra kvalitet på träningarna det gör att vi får ingång spelet, det såg vi när vi mötte Maglasäte.
Mycket är uppåt men ett par skador har även kommit, på Oskar Niemi och Filip Brorsson.
I den här veckan väntar träning i morgon onsdag innan Stehag står för motståndet i helgens träningsmatch.

 

*****

 

I Harlösaspelen var turneringen över redan efter gruppspelet för Hampus Hagman Jansson. Kommer revanschen i EMEK cupen, där Harlösa spelar på onsdag, första avsparken är 18.42.
– Jag gillar att spela inomhus och jag har deltagit i den här turneringen vid flera tillfällen men jag kan inte påminna mig om att hag har något speciellt minne därifrån, säger Hampus Hagman Jansson.
Harlösa har lottats i en tuff grupp med Torn (div 2), Hörby (div 4), Marieholm och Torna Hällestad kommer från division 5. Harlösa öppnar mot Torn.
– Torn är det bästa laget i gruppen, lika bra att möta dem direkt då de inte är igång. 
Hampus pratar inte om revansch för Harlösaspelen, men han erkänner att Harlösa får vara underdog i gruppen. Men det innebär inte att laget inte kan gå vidare till slutspelet.
– Som jag sa tidigare så är Torn det bästa laget i gruppen sedan hoppas jag att vi kan mäta oss med de andra lagen i gruppen.
HJ, som han kallas, pratar inte gärna om resultat men han ser gärna att hans lag gör bra resultat.
– Det hade varit bra om vi spelat jämt mot lagen i gruppen, då hade vi fått ett kvitto på var vi står, avslutar Hampus Hagman Jansson.
Truppen som är uttagen till EMEK cupen: Anders Jönsson, Alexander Roth, Robin Björk, Alexander Erlandsson, Joakim Carlsson, Simon Carlsson, Hampus Hagman Jansson, Jesper Ulmén, Oliver Persson, Johan Ingvarsson, Robert Nilsson, Diao Ali.

 

*****

 

Efter att ha studerat i cirka två år i Stockholm kommer Oscar Niemi att göra comeback i Harlösa, den enda förening som han spelat i.
Veckans första träning är i gång på konstgräset i Södra Sandby. Oscar Niemi är plats som brukligt. Under åren i vår huvudstad blev det inget spel, men visst syns det att han har suget för att åter börja spela.
– Att lira fotboll är det roligaste som finns. Det är lika roligt nu som när man var 12-13 år, säger Oscar Niemi.
Harlösa och Harlösa IF betyder mycket för Oscar, även under åren i Stockholm följde han sitt lag.
– Ja innan facebook kom så följde jag dem på bloggen. Och när jag var och hälsade på mina föräldrar som bor i Harlösa så var jag och tittade.
Om Oscar själv får bestämma så är det som mittback eller som vänsterback han anser är hans bästa platser i ett lag. Men han ser också hur hård konkurrens det är om platserna i laget.
– Det är det, och jag pluggar så det är inte alltid som jag kommer att komma loss. Men när jag är här kommer jag att göra mitt bästa.
Den här veckan är tuff. Den har precis börjat men det står fotboll, antingen träning eller match på programmet sex av veckans dagar. Hur det blir för Oscar den här veckan återstår att se då han fick avbryta träningen på grund av bristning på lårets baksida. Men han gillar Tommy Haglund, som är huvudtränare.
– Han verkar jättebra och han är seriös, då blir det roligare också, avslutar Oscar Niemi.

 

*****

 

Veckans sista träningspass är över för herrarna, och det genomfördes i idrottshallen med gymnastiskgruppen. Men innan dess sprang spelarna slingan på 3,5 km och för första gången var Johan Ingvarsson först över mållinjen. Det var ingen skräll på något sätt, Johan har vid samtliga sju tillfällen varit och nosat där framme.
– Skönt. Ska även bli skönt att det är helg så man kan vila lite. Det har varit en tuff veckan och nästa blir ännu tuffare.
Tiden Johan kom i mål på var 14,59, en sekund sämre än i tisdags men klart sämre än hans bästa tid, 13,31 (innan jul), det tyder på att spelarna börjar nedtränade.
– Jag var i bättre form innan uppehållet, det tog hårt på mig, det har det alltid gjort, säger Harlösas skyttekung.
Passet var tillsammans med gymnastik gruppen, och Johan tycker det är så där lagom intressant.
– Jag tycker inte det är jättekul men jag tror samtidigt att det gör nytta så jag ställer upp.
Förra året vann Johan lagets interna skytteliga på 18 mål men det tänker han inte så mycket på nu.
Nej, det gör jag inte, jag tänker inte heller så mycket på årets seriepremiär. Men det ska bli skoj när träningsmatcherna börjar, det känns som att det är då säsongen börjar. Att man spelar många träningsmatcher innebär att man kommer att vara i bra matchform, avslutar Johan Ingvarsson.

 

*****

 

De fem första gångerna spelarna u Harlösa IF sprungit från idrottsplatsen till idrottshallen, en runda på tre och en halv kilometer, har Joakim Carlsson varit den som kommit fram först. I hans frånvaro (sjuk) var det ändå en Carlsson som anlände först, Joakims bror Simon.
– Ja, det har bara blivit så, jag vet inte varför. Vi kanske har bra flås eller bra psyke, säger Simon Carlsson.
Simon fortsätter:
– Detta var första gången jag vann rundan men jag och Joakim kom i mål samtidigt en gång tidigare.
Detta är första veckan som träningsdosen ökats på, laget tränade även på konstgräset i Södra Sandby under måndagen.
– Det märktes, jag har sprungit på bättre tid än den jag fick i dag.
Detta är första året som HIF:arna tränar på konstgräs och Simon gillar det.
– Det är roligt och det blir mer vanlig fotboll av det. 
Något eget mål eller målsättning inför årets säsong har inte Simon satt upp.  
– Nej, inte mer än att jag vill platsa i laget precis som förra året sedan hade det varit kul om man kunde göra några mål, säger Simon Carlsson och ler.
Året som gick var ett mycket bra år för Simon, han gjorde tio mål vilket är hans bästa facit hittills.
Harlösa är som bekant nykomlingar i division 6 till det här året. Sejouren i sjuan blev bara ett år. Och Simon ser med tillförsikt fram mot årets säsong, även om han vet att den kommer att bli klart tuffare än förra året.
– Det ska bli roligt, jag tror det kommer att bli en jämn serie, avslutar Simon Carlsson.

 

*****

 

Veckans första träningspass är över. Det var på konstgräset i Södra Sandby. För Rasmus Asterhed är detta delvis hemmaplan.
Det kan upplevas som en annorlunda situation för Rasmus än för de andra spelarna i Harlösa. Läget är följande: Rasmus spelar i Harlösa, och Harlösa och Södra Sandby kommer att mötas i seriespelet under den kommande säsongen. Men Rasmus har även ett ben i Södra Sandby då han är tränare för SSIFs P01:or.
– Jag tycker inte det är så underligt och jag tänker inte riktigt på att vi är i Södra Sandby och tränar. Jag ser det mer som att här är en fantastisk möjlighet att kunna spela fotboll året runt, säger Rasmus Asterhed.
Årets försäsong är igång men för Rasmus ser årets försäsong likadan ut som tidigare år. Tillsammans med Pontus Andersson är det rehab-träning som gäller för den här duon. Vad gäller Rasmus så har han problem med baksidan av sitt lår.
– Det är försäsong och jag är som vanligt skadad då, det är precis som vanligt.
Men Rasmus talar sig varm för möjligheten att kunna träna på konstgräs.
– Det är skitbra, visst kan man dra igång fotbollen även om man har en bra grusplan, men att vara på konstgräs ger en rätt förutsättning att kunna spela fotboll, avslutar Rasmus Asterhed.

 

*****

 

I kväll var det sista gången som herrarna i Harlösa IF tränade på konstgräset i Bergahallen. Nytt för det här året är just att man för första gången tränar på konstgräs.
Magnus Persson, assisterande tränare i Harlösa, är HIF:are ut i fingerspetsarna. Han började spela som knatte vid sju, åtta års ålder.
– När du säger HIF innebär det Harlösa IF och inget annat, säger Magnus Persson och skrattar lite.
Lika bra att dra historien. Magnus är himmelsblå, det är alltså Malmö FF som gäller när inte Harlösa spelar vill säga.
– Vet egentligen inte varför det blev så, men det berodde nog på att när jag var lite så var jag med på MFFs matcher.
Nu åter till Harlösa. Att det blivit, och även någon vecka framöver kommer att tränas på konstgräs och inte på grusplanen, ser Magnus som positivt.
– Om det inte var grusplanen så var det Harlösabacken med en man på ryggen. Inget ont om vår grusplan för den är fin. Men det är skillnad, nästan oavsett väder kan man träna och spela på konstgräs, säger Magnus Persson,
Han fortsätter:
– Jag tror att hade vi haft konstgräs hade vi haft mellan fem till tio spelare till i klubben. Förhoppningsvis kommer det att bli en konstgräsplan i Löberöd och det blir bättre för oss.
Förutom att träna i Bergahallen, där man varit två gånger, har man tränat och ska träna ytterligare någon gång på konstgräset i Södra Sandby.
Detta var också sista veckan som laget tränade två gånger, från och med nästa vecka är det tre träningar i veckan som gäller, måndagar på konstgräset i Södra Sandby, tisdagar löpning till Harlösahallen för träning inomhus och torsdagar löpning till Harlösahallen och gymnastikpass. Men för dem som tycker att det är ett ruskväder, håll ut. Redan vecka 5 börjar träningsmatcherna sedan går det fort till seriestarten.
– Man kan väl säga att uppstarten för säsongen 2015 har inletts, i nästa vecka trappas det upp, avslutar Magnus Persson.

 

*****

 

En spelare gör inget lag. Men en spelare kan göra skillnad för sitt lag, som Adam Ånhammar, som spelade i Harlösas ”finallag”. Laget tog sig inte till en ny final men väl vidare från gruppspelet.
Kvartsfinalen mot Marieholm blå/vit är precis slut. Marieholm gick vidare efter att ha vunnit i sudden med uddamålet av tre. Adam är besviken precis som de andra i laget.
– Ja, det är besvikelse, men vi gjorde det bästa med våra förutsättningar, säger Adam Ånhammar.
Rasmus Asterhed gav sitt lag det viktiga ledningsmål som man vill ha i en slutspelsmatch innan Marieholm både kvitterade och gjorde segermålet, båda målen skulle kunna kallas för slumpmål.
– På förhand kändes det som en tuff lottning, men vi fick det viktiga ledningsmålet så vi kunde spela ut mera. Men båda målen kom från skott utifrån. I gruppspelet spelade lagen mer till sig chanserna, det rättade vi till och det gick bättre och bättre.
Det lag Adam spelade i ”finallaget” var det enda av föreningslag som tog sig till slutspel, även om det alltid är ett lag som vinner och ett lag som förlorar så var Adam skillnaden för att det blev slutspel. Han gjorde två mål, det första innebar 1-1 mot Torna Hällestad och det andra betydde seger med 1-0 mot GoF, fyra poäng blev det på de två målen och fyra poäng var vad laget gick vidare på till slutspelet som bästa trea.
– Målet mot GoF var skönast då jag har gamla klasskamrater som spelar där så det är prestige när vi möter dem. Och i år möter vi dem i seriespelet också, nu är det de som ska jaga revansch.
Resultatmässigt var Adam mest nöjd med segern mot GoF, men när det gäller det spelmässiga tar han sig en funderar, säger:
– Det var nog de två sista matcherna även om vi förlorade dem,(Barrikaden 2 i gruppspelet 0-2) och Marieholm Blå/vit i slutspelet.
Om den egna insatsen säger Adam så här om:
– Två mål och avancemang från gruppspelet, jag är hyfsat nöjd, avslutar Adam Ånhammar.

 

******

 

Harlösa IF ställer upp med två lag i Harlösaspelen. Men huvudtränaren Tommy Haglund är tydlig med att man inte bara ställer upp för deltagandes skull.
– Kravet jag tycker vi ska ha på oss är att ett av våra lag tar sig till slutspel och det tycker jag vi ska klara. Men målsättningen är att båda våra lag tar sig till slutspel, sen hade det sett ståndsmässigt ut om båda lagen hade mötts i en final, säger Tommy Haglund.
Det är, och har under hela 2014 varit ett väldigt stort träningsintresse, och det här nya året började på samma sätt. Därför är det fullt rätt att klubben också ställer upp med två lag. Att Tommy sätter upp höga mål är inget fel.
– Vi har hela truppen tillgänglig därför är jätteviktigt att alla som vill får en chans att spela och göra så bra ifrån sig så möjligt så att vi får in vinnarinstinkten direkt.
Ett av de två lagen är detsamma som gick till final i Skånekurdscupen, de kallas ”finallaget” i Harlösaspelen är det Harlösa 1.
– Eftersom de tog sig till final i Skånekurdcupen ska de inte göra sämre ifrån sig på hemmaplan, säger Harlösa-tränaren och ler. Han avslutar:
– Det går inte att jämföra inomhusspel med utomhus, och vi vet inte var de andra lagen står när det gäller inomhus.
Så här ställer Harlösa IF upp.
Harlösa 1 även kallat ”finallaget:
Linus Jeppson, Robert Nilsson, Alushi Alvarez Ali, Alexander Erlandsson, Adam Ånhammar, Martin Olsson, Oliver Persson, Robin Björk, Rasmus Asterhed.

Harlösa 2:
Anders Jönsson, Pontus Andersson, Joakim Carlsson, Alexander Roth, Jesper Ulmén, Simon Carlsson, hampus Hagman Jansson, Johan Ingvarsson, Patrik Lindqvist.

 

*****

 

Det var en glad Pontus Andersson, ytterback i Harlösa, som fanns på plats när årets första träning avverkades. Anledningen, Pontus har på grund av en envis förkylning, i stort sett varit tvungen att avstå från träning sedan början av oktober.
– Det var länge sedan jag tränade. Efter att vi kom hem från USA prövade jag att träna vid ett tillfälle men fick bryta och visst känns det att det är ett tag sedan jag tränade. Men känns gött, jag är sådan person som inte tycker om att bara sitta hemma utan jag vill ut och röra på mig, säger Pontus Andersson.
Det är inte svårt att förstå den glädje Pontus känner efter det första träningspasset är över. Senast han körde en träning fullt ut var vecka 40, samma vecka som Harlösa avslutade seriespelet med en 9-0 seger mot Svensköp. Det första träningspass var på konstgräset i Bergahallen anledningen är Harlösaspelen som börjar i helgen. En turnering Pontus ser fram emot.
– Det är skillnad på att spela inomhus och utomhus men det ska bli skoj. Jag tycker att det laget jag ska spela med i är bra, ett starkt lag med starka spelare, vi känner varandra bra då vi har spelat tillsammans i många år. Jag tycker vi ska nå finalen.
I den gruppen spelar även Torna Hällestad, GOF och Barrikaden.
– Matchen mot GoF blir rolig på flera sätt. Dels är det ett derby och dels så är det en seriekonkurrent, sen vet man inte med vilket lag de kommer med, avslutar Pontus Andersson.

 

*****

 

Vad mån det bliva. Den första säsongen som anfallare svarade Oliver Persson för 50 poäng, och han utsågs till Harlösas bästa spelare 2014. 
På frågan vad han själv anser om sin säsong, svarar Oliver:
– Jag får vara nöjd.
Det kan man säga. Svaret säger också att det är en jordnära 17 åringen klubben har. Med 17 mål, bland annat Harlösas 100:e mål säsongen som gick och 33 assist skvallrar mer om succé. Det innebär att Oliver låg bakom hälften av alla målen laget gjorde i seriespelet.
– När Tommy tog över laget kom han fram på en inomhus träning och sa att han ville att jag skulle spela högre upp på planen. Jag tyckte att vi kunde testa sedan gick det bra i träningsmatcherna, sedan har det bara fortsatt, säger Oliver Persson.
Vad tycker du själv du har utvecklats mest på under det senaste året?
– När jag var yngre tog jag för mig, när jag började spela med seniorerna tog jag inte för mig så mycket, men säsongen som gick gjorde jag det. Jag tycker även att målskyttet blev bättre.
Målet Oliver ser framför sig den kommande säsongen är en kvalplats uppåt.
– Visste finns där bra lag i serien, men vi har ett bra lag, en bra sammanhållning och en bra tränare.
Harlösa är kända för att det finns en bra kamratanda i klubben, detta skriver Oliver under på.
– Att det är en bra sammanhållning i laget är en av de viktigaste bitarna. Umgås man inte blir det ingen sammanhållning. I laget snackar och umgås vi alla med varandra, det är viktigt. Man ska ha kul på planen för fotboll ska vara kul.
Svaret ovan gäller också på frågan vad som är det viktigaste under det här nya året.
– Ja, vi ska fortsätta att ha kul på träningarna och pusha på varandra.
Oliver fick priset för lagets bästa spelare och det finns säkert ingen i laget som inte tyckte det var ett rätt val.
– Kul att höra, det betyder att man gjort något bra.
Med ett så framgångsrikt 2014, hur känns det att ”bara” bli tvåa i den interna skytteligan med 17 mål, Johan Ingvarsson gjorde ett mål mer.
– Ha, ha, Johan gjorde också en bra säsong, Men jag fick låta Johan vinna det annars hade han blivit sur, han var värd det, avslutar Oliver Persson.

 

*****

 

Robert Nilsson har varit given i Harlösa IFs startelva i tio år, men karriären börjar gå mot sitt slut. Men ytterligare, minst, en säsong till kommer han att ta.
Det är nyårsafton men Robert Nilsson, eller Robban som han kallas av sina lagkamrater och i klubben slappar inte. Nej, han tog på sig och gick Nyårsrundan. Till kvällen väntar fest med släkt och vänner.
När det gäller det sportsliga ser Robert med välbehag tillbaka på 2014, även om det var året då han inte längre var en given spelare i Harlösas startelva. Robban är en av klubbens främsta målskyttar och en stor profil i föreningen.
– Det har varit ett bra år för Harlösa IF. Mycket för att vi fick in en rutinerad tränare i Tommy Haglund, det gjorde att det blev mycket bättre träningar och bättre fart på träningarna samtidigt som många av de yngre spelarna utvecklades, blev stabilare och tog för sig.
En av de yngre spelarna var Oliver Persson, som tog anfallsrollen, året som gick var det mest inhopp för Robbans del.
– Jag är tävlingsmänniska och självklart vill jag alltid spela, jag hatar att förlora. Men det är bra att de yngre fått spela.
Om en vecka fyller Robban 39 år och slutet på den aktiva karriären närmar sig slutet.
– Jag har problem med mina knä men jag kommer att spela så länge det är roligt. Jag älskar fotboll.
Att Robban tar sin sport på allvar, och att han fortfarande är viktig för laget märktes i synnerhet i hemmamötet mot Norra Rörum där Harlösa hade svårt att få till det. Man låg under med 2-0 när Robban och Rasmus Ljungdahl byttes in, det slutade med seger, 4-2 till Harlösa. Robban skrattar lite och småler.
– Jo, den matchen kommer jag ihåg. Jag gjorde ett av målen men var delaktig i samtliga fyra mål.
Men han kommer att satsa även 2015. Harlösa tog andraplatsen i sin serie och sejouren i division 7 blev bara ettårig. Till 2015 är man nykomlingar i division 6.
– Tidigare när vi tagit oss upp en serie har vi nästan ramlat ur snabbt igen, jag hoppas och tror inte att det kommer att hända den här gången. Det gäller att vi fortsätter att ha kvar vår vinnarmentalitet.
För egen del hoppas Robban, precis som alla andra i truppen på spel, Robban har en viss fördel, förutom att han är rutinerad så kan han placeras på många olika positioner i laget, han behöver inte spela i anfallet.

 

*****

 

Vad tyckte Jesper Ulmén om säsongen som slutade med avancemang till division 6? Hur ser han på 2015 och den säsong som börjar om bara en dryg vecka, och hur ska han fira nyår. Här är frågorna och svaren.
1). Vilken anser du vara Harlösas bästa match 2014?

– När vi mötte Linderöd på bortaplan. Kanske inte spelmässigt men i den matchen, som vi inte började bra, men vi kämpade oss tillbaka och vände vi på underläge 1-0 till seger 2-1.
2). Ditt starkaste minne 2014?
– När vi (Rasmus Asterhed, Pontus Andersson och Johan Ingvarsson) var i New York på vår USA resa. Hela New York är fantastisk, ett minne för livet!
3). Vad var roligast 2014?
– Inom fotbollen att vi gjorde 100 mål, jag tror att vi var det första laget i Harlösa någonsin som gjort så många mål under en säsong och att vi tog steget upp i division 6.
4). Vad är din egen målsättning/mål för 2015?
– Att fortsätta göra bra ifrån mig på planen och försöka hjälpa laget till ett nytt avancemang.
5). Vilken spelare tycker du var lagets bästa/viktigaste eller den som utvecklades mest under 2014?
– Går väl inte att säga något annat än Oliver Persson. Han låg bakom 50 procent av målen vi gjorde. Han har alltid varit duktig det här året tog han för sig på ett hela annat vis.
6). Hur ska du fira nyår?
– Med några andra spelare i laget. Först ska vi gå ut och äta på en restaurang sedan ska vi hem till Alexander Roth.
7). Detta ska jag inte missa….?
– Till att börja med så ska jag sitta spikad till juniorkronornas matcher. När det gäller fotbollen så ska jag försöka att inte missa några matcher, om jag blir uttagen vill säga. Men det kan hända mycket saker som jag inte vet nu men som jag inte vill missa.
8). 2015?
– Oj, där är flera saker som är i luften, som att flytta hemifrån och kanske en ny resa.
9). Kommer du att avge något nyårslöfte?
– Jag har inte gjort det tidigare så det tror jag inte.
10). Om fem år så…?
– Förhoppningsvis har jag både pluggat och avsluta studierna som lett till ett jobb. Sedan spelar jag kvar i Harlösa, som då spelar lite högre upp i seriesystemet.

 

 

*****

 

Årets sista söndag är här. Möt mittbacken Joakim Carlsson och hur har ser på den gångna säsongen och förväntningarna/förhoppningarna för 2015 både på plan och privat.
1). Vilken anser du var Harlösas bästa match 2014?
– Vi gjorde en riktigt bra match på bortaplan mot Norra Rörum. Det var ingen lätt match men vi dominerade den.
2)Ditt starkaste minne för 2014?
– På planen var det mot Hurva där både jag och min mittbackskollega Alexander Roth gjorde mål.
3)Vad var roligaste 2014?
– Nytändningen när Tommy kom som tränare och hans idéer men även intervjuer med spelare inför match och efter matcher, det tände hela laget.
4) Vad är din egen målsättning/mål 2015?
– För laget är det att nå en kvalplats uppåt. För min egen del är det att fortsätta utvecklas och bli uttagen till alla matcher.
5)Vilken spelare tycker du var lagets viktigaste/bästa eller den som utvecklades mest under 2014?
– Svårt att inte säga Oliver Persson. Han har hela tiden varit bra med boll men jag tycker att han både utvecklades och tog för sig på planen. Men vi ska inte glömma att vi som lag spelade bra.
6)Hur ska du fira nyår?
– Med vänner och bekanta. Det blir till att äta och dricka gott.
7)Detta ska jag inte missa ….?
– Jag går i skolan så det blir att klara tentorna.
8)2015?
– Inget är bokat än men jag och min flickvän funderar på att resa till hösten. Sedan hoppas jag att laget tar en kvalplats till division 5.
9)Kommer du att avge något nyårslöfte?
– Nej, det brukar jag inte göra.
10) Om fem år så..?
– Förhoppningsvis har jag ett jobb då, jag spelar kvar i Harlösa som förhoppningsvis är i division 5.

 

*****

 

För Patrik ”Pagge” Lindqvist var 2014 året som han aldrig kommer att glömma. Det var då Liam föddes. Om en knapp månad, den 30 januari fyller Liam ett år.
– Det var något speciellt, en fantastisk upplevelse och naturligtvis det största jag varit med om, säger Patrik Lindqvist, och associerar till när Liam föddes.
Detta har varit första julen som förälder och det har varit en annorlunda jul.
– Ja, det blir annorlunda när man har barn, men samtidigt är det också roligt. Vi har köpt en del saker till Liam, han har redan börjat gå, det går så snabbt framåt.
Då Patrik under stora delar av året jobbat som resemontör och varit ute och kört mycket på vägarna har det gjort att han inte tränat eller spelat så mycket fotboll, i varje fall inte under den andra halvan av säsongen. Till 2015 hoppas han kunna jobba mer på hemmaplan, som snickare. Inte underligt att han vill vara hemma mera, eller i varje fall i närheten av sin familj och för att se sin son växa upp.
– Sen tycker jag bäst om att snickra, att bygga saker och se saker växa fram som man själv har gjort.
Något direkt starkt minne av årets fotbollssäsong har inte Patrik, inte konstigt då det blev begränsat med spel på grund av jobb.
– Men det var roligt att Harlösa gick upp i division 6 igen.
Till 2015 kan det, förhoppningsvis, bli mer spel och en chans att träna mer för Patriks del, om det blir snickarjobb i närheten. Men, sorry Harlösa, det är familjen, jobbet och fotbollen först på tredje plats.
– Men jag ska träna så mycket så möjligt. Det är kul att träffa sina kompisar och så behöver jag hålla igång.
Att komma med i Harlösas A-trupp ser Patrik som ett mål. Som spelare är hans främsta kännetecken att han är en kämpe så han klarar säkert att komma med i A-truppen också.
– Det är klart att jag vill komma med i A-truppen, där har jag varit de två senaste åren, men det är hård konkurrens om platserna.
Nyår väntar bakom knuten, men det är inget klart än.
– Nej, men det blir säkert att umgås med vänner.
En sista fråga Patrik, du kallas för ”Pagge” var eller när fick du det smeknamnet?
– I grundskolan, sedan dess har det hållit i sig, avslutar Patrik Lindqvist.

 

*****

 

I dag ska jag, Anders Jönsson, ta mig till Per Jönsson då det i år är 25 år sedan han började jobba som frilans inom media. 
Hej Per och grattis till de 25 åren. Berätta hur det började, varför ville du jobba i media och hur kom du in.
– Först och främst tack, Vet inte hur du fått reda på att det är 25 år sedan men det stämmer. När den aktiva karriären var över tyckte jag att det var ett bra sätt att fortsätta hålla igång med sport. 1989 började jag på Skånska Dagbladet i Malmö. Det började med att ringa och skriva notiser under fotbollssäsongen, kort efter ville de att jag skulle börja skriva reportage om lokalsporten i Svalöv.
Per fortsätter:
– Året efter blev det Arbetet i Landskrona. Det var Olof Nordin, som tyvärr gick ur tiden i somras som fick in mig där. 1994 blev det Nordvästra Skånes Tidningar sedan dess har inte jag själv bytt företag men jag har jobbat för olika koncerner.
Varför blev det sport som du riktade in dig på?
– Jag har alltid varit en sportidiot, jag gillar allt, men mest fotboll.
Det måste ha hänt massor under dina år, berätta om något/några saker som du aldrig kommer att glömma.
– Oj, det var ingen liten fråga. Jag får ta några stycken, inte i kronologisk ordning utan som jag kommer på dem. Jag har haft förmånen att jobba med Anders Linderoth och Henrik Larsson när de var tränare i Landskrona BoIS.
*-Jag var pressansvarig i EM för U19 damer, tror det var 2002, där matcherna spelades på mindre orter. Utbildningen stod Svenska Fotbollförbundet för *En annan upplevelse som jag aldrig kommer att glömma var när en damklubb hade fått en träningsmatch och Hanna Ljungberg, vars målrekord i landslaget precis har slagits av Lotta Schelin., skulle komma dock inte spela. Hanna var rankad trea i världen och mitt uppdrag var att vara tillgänglig för henne från det att jag hämtade henne på Sturups flygplats till jag lämnade henne. En helt underbart trevlig tjej.
– Men oj det finns mycket. När jag gick på skola i Vetlanda höll jag i den före detta MFF:aren Joakim Nilsson övergång från Sporting Gijón i spanska ligan till Landskrona BoIS för tidningen Arbetet. Jag måste bara få ta två anekdoter till. På en idrottsgala i Landskrona gick jag in i pressrummet, som var större än er samlingslokal. Endast Olof Lundh, krönikör på tv 4 sporten och fotbollskanalen satt där. Han skulle vara prisutdelare, men just då jobbade han. När han var klar pratade vi med varandra en bra stund och en bra vänskap uppstod. Nu till en kontrast, efter en match, och på grund av utrymmesskäl fick jag sitta i en städ vrå 2x1 meter och skriva. Så stora kan skillnaderna vara.
Hur upplever du nu det jobb som du gjort och förhoppningsvis kommer att fortsätta att göra i Harlösa?
– Jag tycker det är otroligt kul, får ju hålla ju på med det som jag tycker är det absolut roligaste som finns. Jag har ju viss erfarenhet av det då jag gjorde samma sak för Landskrona BoIS för några år sedan. Sedan får jag ju umgås och träffa både unga och trevliga personer, kanske är det bara en inbillning, men jag upplever att ni, också tycker det är roligt.

 

*****

 

Oliver Persson blixtinkallades till Skånekurdcupen på grund av återbud på rund av sjukdom. Och han levererade som brukligt. Även om det blev 0-7 i finalen var han ganska nöjd ändå med van han och laget gjort.
– Det är bra att vi tog oss till final, för vi började inte bra. Vi hade en poäng efter de två första matcherna, om vi ledde så stressade vi och vi höll inte i bollen, säger Oliver Persson.
I den sista gruppspelsmatchen mot Linero 2 var Harlösa tvingade att vinna för att ta sig till slutspel. Det började med att Alushi Alvarez Ali gav Harlösa ledningen, Linero kvitterade, Oliver gjorde 2-1, Linero kvitterade, på straff avgjorde Oliver till 3-2 och Harlösa var i slutspel. Mot Linero 2 började Harlösa komma igång med sitt spel. Det var en match det var lite irritation i. Och det var hyfsat ljud när Oliver la bollen på straffpunkten. Men den här 17-åringen tycks inter ha några nerver.
– Jag kände på mig att jag skulle göra mål på straffen, att publiken var högljudd av sig, och jag tror det var emot mig, tände mig ännu mer därför kändes det ännu bättre när jag satte bollen.
I semifinalen mot Barrikaden var det också en jämn match, Alushi Alvarez Ali gav Harlösa ledningen och Oliver avgjorde 1,27 från slutet. I finalen var Linero 1 bättre. Men det var 40 sekunder mellan 1-0 och 2-0 i mitten av matchen det avgjorde.
– Eftersom jag inte tränat på ett tag så känner jag mig nöjd med min egen insats men hela laget har gjort en bra turnering, avslutar Oliver Persson.
*****

 

Då är premiären över som ansvarig tränare för Harlösa IF som herrtränare. Och det blev succé för Matrguns Persson, som tog laget till final. Väl där blev Linero 1 för bra, de vann med 7-0.
-Vi klarade målet som chefen (Tommy Haglund, huvudtränare) satte upp, det var att ta oss till semifinal, säger Magnus Persson och skrattar.
På grund av sjukdom blev det två snabbinkallade spelare Oliver Persson och Alexander Erlandsson, men det var ett ungt lag Harlösa ställde upp med, att ta sig till final är starkt.
-Det var först i den sista gruppspelsmatchen som vi fick igång vårt spel, säger Magnus Persson, som avslutar.

 

*****

 

När Martin Glimberg lämnade tränarsysslan i Harlösa för två år sedan gick han till Linero IF. Just Linero och Harlösa möttes i årets final av Skånekurdscupen. Linero blev värdiga vinnare efter att ha vunnit finalen med 7-0.
Hur kändes det att möta ditt gamla lag i finalen?
– Jag tänkte inte på att det var Harlösa vi mötte, vi ville bara vinna, och vi fick en bra start.
Det kan man säga 1-0 och 2-0 kom med 40 sekunders mellanrum mitt i matchen. Linero ställde upp med två lag, Harlösa vann mot det andralaget Linero ställde upp med i en måstematch och tog sig på det viset till semifinalen där Barrikaden väntade.
– Jag ville naturligtvis att vårt andra lag skulle vinna över Harlösa i den sista gruppspelsmatchen men i semifinalen höll jag på Harlösa, jag ville möta dem i finalen, avslutar Martin Glimberg.

 

*****

 

Årets sista träning är över och säsongen 2014 tog därmed slut för en stod del av spelarna i Harlösa IF, Alexander Roth är en av dem. Men för en del återstår Skånekurdscupen i helgen.
Träningen bestod av spel och Alexander var kluven till att säsongen är över nu.
– Det känns både och. Det ska bli skönt att få lite ledigt men samtidigt är det tråkigt att inte träna, säger Harlösas stabile mittback.
Det handlar om 22 dagars ledighet, den 7 januari startar träningen upp igen, fast Alexander kommer att hålla igång lite.
– Ja, något blir det. Jag och Jesper Ulmén är ute och springer ibland.
Men nu står julen för dörren, om rätt precis en vecka är det julafton med allt vad det innebär med mat och presenter sedan kommer nyår. 
– Jul är trevligt då träffar man släkt och vänner, och vi brukar vi spela julklappsspelet.
Säsongen är över, fanns det någon speciell match eller någon höjdpunkt du lagt på minnet?
Alexander skiner upp i ett leende.
– Bortamatchen mot Hurva (seger 8-0). Jag gjorde mitt första mål där, det betydde 5-0. Sedan gjorde min mittbackskollega Joakim Carlsson ett mål och det var nog tur för annars hade han spelat i anfallet resten av säsongen, avslutar Alexander Roth och skrattar.

 

*****

 

Rasmus Lilja återvänder till Harlösa till säsongen 2015. Senast han spelade här var 2013, när laget, efter kval, degraderades.
– Jag trivs i klubben och det är bra kamratskap, säger Rasmus Lilja på telefon från Norge.
De senaste månaderna har Rasmus jobbat i Norge och mycket tyder på att han även kommer att jobba där 2015. När han varit hemma har han tränat med Harlösa, kanske har det blivit en blodad tand.
– Det har gått bra, även fysiskt även om det inte blir så mycket tid över för att träna när man är här. Om det blir lika mycket och intensivt nästa år som nu återstår att se. Rasmus är snabb och allround, det gör att han kan spela ytterback, på mittfältet och i anfallet. Någon favoritposition har han inte.
– Jag spelar där tränaren sätter mig, säger Rasmus Lilja.
Han fortsätter:
– Som anfallare han man oftast två mittbackar att stångas emot, som mittfältare har man mer tid och plats.
Sen är det kanske inte det lättaste att peta Oliver Persson, som blev tvåa i den interna skytteligan, före sig var bara Johan Ingvarsson.
– Ja, Johan, han gör några snedsparkar varje säsong där bollen går i mål säger Rasmus och skrattar lite.
Att sätta upp mål nu för nästa säsong kan vara svårt, allt beror på jobbet i Norge. Men vissa målsättningar har Rasmus.
– Jag hoppas att vi stannar kvar utan kval och kanske blir ett mittenlag, för egen del hoppas jag på att få spela mycket och att vi vinner många matcher. Men det beror på hur mycket jag äter upp mig här (i Norge)?
Det lär inte bli några problem. Sedan Rasmus började jobba i Norge har han tappat i vikt.
Åter till fotbollen.
2013 gjorde du sex, sju mål, hoppas du kunna upprepa det?
– Ja, jag hoppas att det kan bli fler mål, men jag vet inte hur serien ser ut.
När han hör vilka lag som är i serien:
– Det hörs inte som en omöjlig serie att hänga kvar i. Men man vet inte hur de andra lagen ser ut förrän serien börjat. Då kan det visa sig snabbt vilka lag som kommer att vara med i toppen respektive botten, avslutar Rasmus Lilja.

 

*****

 

Dagens träning avverkades på grusplanen nere på idrottsplatsen, det var spel hela tiden. Trots att vi snart är i mitten av december måste man beundra de här killarna, 15 stycken fanns på plats! En av dem var Martin Olsson, som med sina 16 år är den yngsta spelaren i A-truppen.
Att träningen var på grus och inte på tillexempel konstgräs stör inte Martin.
– Inte alls. Det är okey att träna på grus, det är bättre än att träna inomhus.
På vilket sätt då?
– Det blir mer spel här och det blir inte så mycket vändningar som det blir inomhus.
Trots att Martin är yngst i laget är han inte blyg. Han, precis som alla de andra spelarna har satt upp sina mål och målsättningar.
– Jag vill spela så många matcher så möjligt från start.
Vilken position trivs du bäst att spela på?
– På innermittfältet.
I årets sista match där A-laget mötte U-laget spelade Martin mittback med den äran. En position han kan tänka sig framöver också.
– Ja, absolut. Att jag trivs att spela centralt är dels för att jag tycker om när det är mycket närkamper och att man får ha mycket boll men också för att jag inte anser mig vara så snabb som man ska vara om man spelar på en kant, avslutar Martin Olsson.

 

*****

 

Här kommer ett tråkigt besked till alla er som hade tänkt åka in och se Eslövs Mästerskapen i fotboll i helgen. Turneringen är inställd. På tisdagens träning informerade Magnus Persson, assisterande tränare i Harlösa, spelarna.
– Då inget spelprogram eller lottning fanns på nätet ringde jag kontaktpersonen som sa att det inte blir något. Med tanke på att det stod lördagen den 23 och på hemsidan och på lördag är det den 22:a så var vi lite frågande till det, säger Magnus Persson.
Han fortsätter:
– Under samtalets gång kändes det som beslutet hade tagits tidigare.
I så fall undrar man om varför arrangörerna inte ringde till de klubbar som hade anmält sitt intresse.
Spelarna som var 18 till antalet, och det är bra med tanke på att fyra är i USA kan man säga att truppen var på plats. 
– Det är naturligtvis tråkigt att det inte blir av. Jag är mer en utespelare men tycker det är kul att träffa och umgås med grabbarna i laget och det är alltid kul att spela cuper då det alltid är bra stämning och det är alltid något lag som sticker ut, säger Alexander Roth.
Istället för deltagande i cupen blir det till att, kanske förbereda för den första advent.
– För min del blir det nog till att se fotboll i teven istället, säger HIF-spelaren.
Alexander håller på Liverpool med tanke på att de inte spelar förrän på söndag lär det nog bli fotboll hela helgen för Alexander, men istället för att spela så blir det framför teven.

 

*****

 

Alexander Erlandsson är bara 17 år men är inne på sin tredje säsong i Harlösas A-lag. I det slutgiltiga förslag från Skåneboll angående serieindelning för 2015 är där en match han ser fram emot. Och det är inte mot Södra Sandby.
– Nej, det är mot Örtofta. Min klasskompis, Emil Leander har hela året skrutit med att Örtofta är i division 6 och vi är ett division 7 lag, säger Alexander Erlandsson.
Så här säger han om serien, som är densamma som för någon vecka sedan.
– Den ser lovande ut, en rolig serie med många derbyn. Synd bara att inte Dalby också kom med i den här serien istället för Venestad, för jag tror de är bra.
Även om säsongen är över har Alexander haft fullt upp med att spela fotboll.
– Ja, jag har spelat i gymnasiefotboll.
Dessutom har han precis börjat på körskola för att ta körkort. Något som säkert behövs då han är den av alla spelarna som oftast varit på träningarna under säsongen.  
– Man är väl lite stolt över sig själv för detta är något jag själv har gjort. Men jag får tacka min mamma, My, för att hon ställt upp och skjutsat mig, säger Alexander Erlandsson.
Det är dags för den första inomhus träningen och Alexander ser fram emot den också.
– Ja, det är superkul med inomhusspel, och jag är alltid sugen på fotboll. Men jag gillar inte futsal, det blir för många avbrott med alla avblåsningar

 

Vi har tidigare skrivit att Harlösa IF och Tommy Haglund var överens om en förlängning. Nu är kontraktet påskrivet. Tommy kommer att vara huvudtränare i ytterligare tre år. Båda parterna är nöjda med den uppgörelsen.
– Det känns jättebra mede tanke på att jag tror att grabbarna behöver kontinuitet och trygghet med en tränare de gillar, säger Mattias Johansson, ordförande i Harlösa.
Laget tog sig i år upp från sjuan, men målsättningen under de tre närmaste åren är att avancera ytterligare för att bli ett stabilt mittenlag i division 5. Men först, det vill säga till nästa år, är det division 6 som gäller och optimismen är stor att man som nykomling kan vara ett topplag direkt.
– Fortsätter killarna ha samma inställning och kör på som under det här året har jag svårt att se att vi inte ska kunna vara det, så stor skillnad är det inte mellan division 6 och 7, säger Tommy Haglund.
Han fortsätter:
– Vi har ett ungt lag där de flesta är i början av sina karriärer och de kan utvecklas ännu mer. Det lag som vi har satt upp på torsdagar har under hela säsongen också spelat i helgerna. Flera av dem jobbar i affär och de byter pass så att de kan spela. De är mycket seriösa. 
Det som har imponerat är att det oftast varit runt 20 spelare på träningarna, det är det få lag som kan matcha i de här serierna.
– Har de haft förhinder har de hört av sig, oftast är det på grund av arbete.
Ingen spelare har aviserat om att lämna till nästa säsong.
– Nej, jag har haft samtal med 16-17 spelare och de ska stanna.
Men Tommy, som är en erfaren tränare vet också att det finns några guldkorn i dagens trupp som det kommer att bli svårt att behålla om de fortsätter att utvecklas i samma takt som nu.
– Det är sant, vi kommer inte att få behålla alla, säger Harlösa-tränaren.
Till nästa säsong kommer man att förstärka laget men det ska vara spelare som passar in i gruppen. Men redan nu är konkurrensen tuff på vissa positioner, som ytterbacksplatserna där är det tre spelare som alla borde få spela men en måste börja på bänken, samma gäller på det centrala mittfältet.
– Men ska vi vara med i toppstriden nästa år och kunna infria föreningens målsättning måste spelarna från årets trupp bli kvar. Men vi behöver även förstärka så vi får konkurrens om platserna,.
Det är sant. Det här året slapp man någon större frånvaro på grund av skador.
Något som varit viktigt det här året var att spelarna själva fick bestämma vilket spelsätt man skulle ha, och det bar frukt.
– Vi har inte ändrat spelsätt någon gång, och jag är av den åsikten att jag ogärna ändrar på spelarnas positioner, det har gjort att de fått den trygghet de behövde, säger Tommy Haglund.
Bland alla spelarna finns det en som Tommy beundrar extra, Robert Nilsson.
– Han är 38 år, han var under många år klubbens tongivande spelare, nu börjar han oftast på bänken i A-laget, han spelar i U-laget, han tränar ett ungdomslag och han missar i stort sett aldrig en träning. Jag är stolt över att fått lära känna honom.
Avslutningsvis, och Tommy har sagt det många gånger under året, hur imponerad han är av spelarnas ambitioner och vilja.
– De vill något, de kämpar hårt för att nå dit. Nu ska vi se till att nå föreningens mål för killarna är värda varje framgång de kan få, avslutar Tommy Haglund.

 

*****

 

Med tio mål den här säsongen är frågan om inte Simon Carlsson är den av spelarna i Harlösa som utvecklats mest under det senaste året.
Själv ler han och man ser att han fortfarande njuter av avancemanget till division 6 när det kommer på tal.
-Jag har aldrig gjort så många mål under en säsong så på så sätt är detta min bästa säsong någonsin, säger Simon Carlsson.
Förra året var Simon borta en hel del och var inte inne i truppen och spelade av naturliga skäl inte heller så mycket. Nu kan han lägga 2014 bakom sig som en strålande säsong, inte enbart för sina mål utan för att vara en viktig spelare i laget. När spelet kärvade var det ofta slitvargen Simon Carlsson som drog igång sina lagkamrater med sitt enorma löpnade. Utanför planen är det en mer tänkande kille som står med båda fötterna på jorden och redan nu finns tankarna på nästa år.
-När vi besegrade Svensköp var det en lättnad att slippa kval. Nu är vi i division 6,det är där vi ska ligga och det jobbet börjar nu.
Efter avslutningsmatchen mot Svensköp tog Simon det lugnt en vecka då han var krasslig sedan dess har han varit och tränat, även på sin födelsedag den 14 oktober då han fyllde 24 år.
På frågan om årets plump kommer svaret snabbt.
-Förlusten mot Linderöd, vi skulle inte ens spela lika mot något av de andra lagen. Jag ser oss som det överlägset bästa laget i serien.
Hur ser du framåt mot säsongen 2015?
-Det är inte så stor skillnad på division 6 och 7 men vi kommer kanske inte att vinna varje match. Men fortsätter vi så här och tränar som vi gjort i år då kommer vi att vara ett lag på den övre halvan, säger Simon Carlsson.
Han avslutar:
-Jag hoppas att vi kan hålla till i toppen av division 6, vi har ett bra lag, själv ska jag försöka att behålla min plats i laget.

 

*****

 

Kontraktet är inte undertecknat än, men det är klart att Tommy Haglund fortsätter som huvudtränare i Harlösa minst ett år framåt men det verkar som det blir tre.
- Vi har inte diskuterat antalet år än, säger Tommy Haglund.
Han fortsätter:
- Föreningen vill ha lite framförhållning, och i dag har vi ett ungt lag som kommer att vara färdiga om tre år, och det kommer att fyllas på med yngre spelare bakifrån.
Tommy ser optimistiskt på framtiden, och den ser ljus ut.
- Om allt fungerar och vi kommer att få behålla spelarna så ser jag att Harlösa kan vara ett stabilt division 5 lag om tre år. Redan det här året har de tagit ett stort steg.
Det Tommy imponerats mest av det här året är inställningen hos gruppen.
- De vet vad som krävs för att bli framgångsrika, de är beredda att lägga ner ett stort jobb på det och det blev också ett lyckat resultat i år, säger HIF-tränaren.
Till nästa säsong ville Tommy ha en assisterande tränare, det har han fått i Magnus Persson.
- Det är för att vi ska fortsätta utvecklas. Tanken är att vi ska lägga om träningen lite så att t försvarsspelarna ska ha tid att träna tillsammans, att mittfältarna ska kunna träna ihop och att anfallsspelarna ska träna tillsamman. För att vi ska kunna göra det behöver vi vara två för att det ska bli effektivare.
Harlösa tog andraplatsen och direktplatsen till division 6 till nästa säsong, och de kommer att se över truppen.
- Vi behöver konkurrens så vi kommer att förstärka truppen till nästa säsong. Men de som kommer in ska passa i gruppen, det är jättebra kamratskap i gruppen och de ska passa in där, avslutar Tommy Haglund.

 

*****

 

Harlösa ökar på ledarstaben med ytterligare en person. Magnus Persson kommer att bli assisterande tränare till Tommy Haglund till säsongen 2015. Men han kommer även att dela tränarsysslan med Robert Nilsson för klubbens P01/02-lag.
-Jag tackade ja då det är ett ungt lag och jag redan varit tränare för flera av killarna när de spelade i juniorlaget. Sedan är det en bra chans för mig att utvecklas som ledare, säger Magnus Persson, som börjar jobbet den 1 november.
Någon längre betänketid behövde inte Magnus när han väl fick frågan från herrsektionen
-Nej, egentligen inte. Jag ville bara prata lite med Tommy Haglund (huvudtränare) innan. 
Av de spelare som Magnus redan varit tränare för som juniorer är Adam Ånhammar, Oliver Persson, Alexander Erlandsson, för att nämna några. Att Magnus även kommer att dela tränarsysslan med Robban i P01/02 är för att spelarna där ska känna trygghet när de tar steget upp och tränar med seniorerna, något som Lukas Johansson redan gör.
Att Magnus tar steget upp till seniorlaget är inte underligt, han är en genuin HIF:are. Som ung när det handlade om femmannaspel och sjumannaspel var han en pålitlig målskytt, som senior flyttades han ner som mittback, men även i den positionen gjorde han mål. Om han tillbringat mycket tid på IP tidigare kommer det med all sannolikhet att bli än mer nästa år då barnen Viktor, som spelar i P99 tränar måndagar/onsdagar, Oliver tisdagar/torsdagar och Gustav P01/02 tisdagar/torsdagar dessutom dottern Vilma som dansar på söndagar. Till detta tillkommer matcher.
-Risken är att man inte får köpa något årskort till Malmö FFs matcher, avslutar Magnus Persson.
För dem som inte vet kan meddelas att Magnus är MFF troget och han är med i klacken på ståplats.

Fakta
Namn:
Magnus Persson.
Ålder:
42 år.
Aktuell:
Ny assisterande tränare för Harlösa IF.
Gör helst på fritiden:
Tittar på fotboll och följer då främst MFF och Liverpool.
Bästa fotbollsminne:
När MFF besegrade Olympiacos i Champion League med 3-0

 

*****

 

Vilken vecka Robert "Robban" Nilsson haft. Lagets nestor har mer eller mindre bott på idrottsplatsen sedan förra söndagen. Så här har hans vecka sett ut: Förra söndagen Match med A-laget mot Södra Rörum, måndagen match med U-laget, tisdagen, träning, onsdagen matchg med U-laget, torsdag träning, i fredags match med P01 mot Öja och i dag match mot Svensköp. Han hoppade in efter lite drygt halva den andra halvleken, något mål blev det inte då han fick en boll rakt på sitt höga öga. Men läs detta noga. I morgon är han ledig, han behöver inte ta sig till idrottsplatsen!! Så vad ska du göra på din fridag då?
- Jag ska se fotboll på teve, hade tänkt titta på Tottenham.
I det lag som mötte Svensköp var Robban lagets mest rutinerade spelare. Men han har inga planer på att sätta skorna på hylla.
- Nej, men det beror på hur det känns med knäna. Men som det känns nu så kommer jag att spela.

 

*****

 

Hampus Hagman Jansson eller HJ, som han kallas i klubben är inte den spelare som drar uppmärksamhet till sig genom att göra mycket mål. Istället gör han, oftast tillsammans med Rasmus Ljungdahl på det centrala mittfältet ett stort jobb i det tysta. Men mot Svensköp var det HJ som visade vägen och i varje fall blev en liten matchvinnare då han redan i matchminut elva inledde det som skulle bli ett rejält målkalas, 9-0 (5-0). Och HJ gjorde inte bara ett mål han satte även en frispark, det målet betydde 7-0.
Fotboll är ett underligt spel, i våras spelade de här lagen 0-0, kan du förklara det Hampus?
- I dag spelade de inte med elva man i försvaret.
Du gjorde det mycket viktiga ledningsmålet och du gjorde det tidigt. Berätta om målet:
- Vi hade en hörna, Oliver slog en passning till mig, jag fintade bort en motståndare och sköt i främre hörnet.
Efter det målet rullade det på i snabb takt. Vid ställningen 6-0 fick Harlösa en frispark, den hade HJ bestämt sig för att ta. Berätta:
- Jag hade bestämt mig. Det var några som var framme och ville ta den men jag sa att den här är min. 
Utan att darra satte han bollen i målvaktens ena gavel.

 

*****

 

Med tre mål mot Svensköp, 5-0, 6-0 och 8-0, kröp Johan Ingvarsson förbi Oliver Persson i den interna skytteligan och stannade på 18 fullträffar. Inte nog med det, han slutar på en delad tredjeplats i hela serien med det antal mål tillsammans med Degebergas Jimmie Oskarsson, och bara ett efter andraplatsen som Daniel Nilsson Degeberga tog.
- Oj, det var kul, säger Johan Ingvarsson.
Är du överraskad?
- Ha, ha, jag har gjort mycket mål förr, och jag klagar inte, det var jättekul att höra. Jag hade god hjälp då jag gjorde sex mål mot Östra Sönnarslöv.
Johan fortsätter:
- Är man en offensiv spelare strävar man efter att göra mål, men laget är alltid viktigare än jaget.

 

*****

 

Med 16 mål är Oliver Persson Harlösas främste målskytt inför den sista omgången. Men det skiljer bara ett mål nere till klubbkamraten Johan Ingvarsson. Å andra sidan är det bara två mål upp för att ta en pallplats i skytteligan för Oliver.
Det är en lugn och avslappnad Oliver Persson den sisat träningen innan matchen mot Svensköp. Med fyra mål på de två senaste matcherna verkan han åter ha hittat både formen och målet.
- Det känns bra. Som anfallare vill man alltid göra mål så det är skönt, säger Oliver Persson.
Oliver är bara 17 år men ger ett sånt lugnt intryck att man lätt skulle kunna tro att han är äldre. Ett bra självförtroende hjälper säkert till en del. Oddsen för att det är Oliver som står där som matchvinnare på lördag är inte de största. Själv tar han det med ro.
- Jag har aldrig varit den som gjort så mycket mål. Fast det hade varit kul om man kunde göra ett par på lördag då. Han skjuter snabbt in:
- Bara det går bra för laget och vi vinner, det är det viktigaste.
Hur känns det inför lördagen?
- Jag tycker vi har fördel då vi spelar hemma. Man känner till allt, dessutom har vi allt i egna händer, vi behöver inte ha hjälp från någon för att kvalificera oss för division 6.
På frågan om han är nervös kommer svaret snabbt.
- Det är kul att spela såna här matcher, i synnerhet på hemmaplan. Jag trivs att spela här.
Det blev förlust mot Linderöd och oavgjort med Degeberga, vad talar för att ni ska klara det den här gången?
- Vi ska spela vårt eget spel, hålla fokus och köra på hela tiden.
Snart är det dags för transferfönstret, med den här säsongen borde du vara intressant för flera klubbar, kan du redan nu säga att du kommer att spela i Harlösa även nästa år?
- Ja, går vi upp kommer jag garanterat att stanna, jag stannar nog oavsett, avslutar Oliver Persson.

 

*****

 

Mot Södra Rörum gjorde Adam Ånhammar sitt nionde mål för säsongen. Målet betydde 4-0 och Adam bröt där en sex matcher lång svit utan mål.
- En skön känsla, säger Adam Ånhammar.
Berätta om målet.
- Jag fick en djupledsboll av Oliver Persson, när jag hade bollen fick jag en knuff i ryggen av en motståndare, samtidigt såg jag att deras målvakt var på väg ut och att det var öppet mellan hans ben.
En tunnel på en målvakt, jo, jag tackar.
Målet var det nionde i seriespelet för Adam, som är på väg mot sin bästa säsong någonsin, målmässigt, som senior.
- Jag har gjort fler mål på ungdomsnivå men inte som back.
Du måste vara nöjd med årets säsong.
- Det får jag vara. Om någon innan seriespelet började sagt till mig att jag skulle göra nio mål hade jag tagit det alla dagar i veckan.
Adams främsta uppgift är inte att göra mål utan att försvara sitt mål. Men det är hyfsat viktigt att peta in en boll lite då och då.
- Om inte laget gör mål så är det skönt att göra ett mål Men det är viktigare att laget gör mål och att vi vinner än att jag gör något mål, säger Adam Ånhammar.
På lördag är det dags att avsluta seriespelet. Harlösa tar emot Svensköp. Adam ser gärna att det blir tre poäng i den matchen.
- Vinner vi så slipper vi kvala oss upp. Vi ska vara ett av de två lagen som tar direktplatserna till division 6 till nästa säsong.
Adam tror sig också veta varför det kommer att bli seger
- Visst har vi förlorat mot Linderöd och spelat oavgjort mot Degeberga här hemma. Men vi har hållit en bra lägsta nivåunder hela säsongen och när vi spelar som bäst är det inget lag i serien som kan stoppa oss. 
Med tanke på årets säsong och att Adam är en ung spelare är det inte utan man måste ställa frågan hur han tänker inför nästa säsong. Stannar han eller har någon klubb frågat om han är intresserad av en övergång. Svaret till alla intresserade klubbar är:
- Jag ser ingen anledning till att lämna. Här känner jag alla och vi utvecklas hela tiden, avslutar Adam Ånhammar.

 

*****

 

Harlösa har åkt hiss mellan division 6 och 7 de senaste sju åren. På lördag har de åter chansen att ta sig tillbaka till sexan när Svensköp gästar, avspark 15.
- Skönt att vi har det i egna händer och inte behöver förlita oss på Norra Rörum, för jag tror inte att de vinner eller tar poäng av Linderöd, säger Anders Jönsson, målvakt och lagkapten i Harlösa.
Anders är en av de mest rutinerade i laget och har varit med i både med- och motgång.
Mötet i somras mellan de här lagen slutade 0-0, nu tror Anders att det blir en annan matchbild.
- Ja,Svensköp behöver vinna för att vara säkra på att de tar fjärdeplatsen som innebär kval. Det innebär att de är i ett läge där de måste gå framåt och då blir det ytor för oss.
Med tanke på att kval och Harlösa inte riktigt går ihop, så sent som för ett år sedan hade de ett par chanser att hålla sig kvar i sexan, men lyckades inte. Därför är det bäst att det blir seger, då är andraplatsen säkrad vilket innebär direkt uppflyttning. Frågan är vad som talar för det här laget nu.
- Det är samma spelare men laget är bättre nu, alla vill upp och alla har varit med några år, säger HIF-målvakten.
Som målvakt är man utsatt, ett misstag och det kan bli kostsamt. Och det är inte ofta en målvakt blir matchvinnare. 
- För min del handlar det bara om att hålla nollan. Ser jag egoistiskt på det skulle det vara att man räddade en straff i 89:e minuten som blir matchavgörande. Men jag ser nog hellre att vi leder med 7-0 i halvtid, säger Anders Jönsson.
Degeberga har redan vunnit serien nu ska det avgöras vilket lag som tar den andra platsen.
- Personligen tycker jag att vi skulle vunnit serien, hade vi gjort det hade jag varit mer än nöjd, avslutar Anders Jönsson.
Men bland annat de två tappade poängen mot Svensköp i under våren, där deras målvakt gjorde en fantastisk match och där de spelade taktiskt rätt gjorde att Harlösa tappade i toppen. Nu är det dags för revansch.

 

*****

 

Trots att det gått trögare under hösten, både för laget men även för Harlösas vänsterback Adam Åhhammar vad gäller målskyttet än under våren, är han hoppfull inför avslutningen, närmast väntar Södra Rörum borta på söndag. Det blev seger hemma i våras med 4-1.
- Gör vi alla vårt jobb och alla kommer upp i normal standard ska det inte vara några problem, säger Adam Ånhammar.
Adam ligger på fjärdeplats i den interna skytteligan med åtta fullträffar. Men han har gått mållös ifrån de sex senaste matcherna.
- Jag måste erkänna att det var lite tillfälligheter att det blev så många mål under våren precis som att det är tillfälligheter nu. För jag har haft lägen både mot Östra Sönnarslöv och Pelagonija, säger Adam Ånhammar.
Han fortsätter:
- Visst har det varit tuffare på hösten. Vi kan bara se de två senaste matcherna, Pelagonija, (seger 2-1 Rasmus Asterhed båda målen) och Norra Rörum (vände underläge 0-2 till seger 4-2), kanske har det varit en omedveten underskattning, 
Efter att Degeberga besegrade Linderöd har Harlösa chansen att ta andraplatsen av egen kraft, någon underskattning lär det inte bli. Konkurrensen är tuff i laget, det gäller inte minst platserna som ytterback. Alexander Erlandsson, Pontus Andersson och Adam borde alla få spela från start, men en får inleda på bänken. Adam tycker det har sina fördelar med hård konkurrens.
- Det gör att man måste prestera även på träningarna. Två dåliga träningar en vecka och man vet att man får börja på bänken.
Han vet hur det är att börja på bänken och det är viktigt för honom själv att vara en startspelare.
- Man vill spela och inte sitta på bänken. När vi mötte Södra Rörum och Svensköp i våras började jag på bänken och jag ville bara in och spela.
I den sista omgången möter Harlösa Svensköp, i våras slutade det 0-0.
- Tålamod är det som gäller. Det räcker med att vi vinner med 1-0 i båda matcherna, avslutar Adan Ånhammar.

 

*****

 

Vilken vändning, Harlösa. På åtta minuter gjorde man fyra mål, och underläget 0-2 förvandlades till seger 4-2 (0-1) och fortsatt hopp om att ta andraplatsen.
De första 45 minuterna var inte bra. Laget skapade inte en enda målchans, istället lades fokus på helt fel saker. Norra Rörum ledde med 0-1 efter ett straffmål av Marcus Nilsson.I början av den andra halvleken inledde Harlösa bättre, man var mer bestämda men istället blev det 0-2 genom Martin Ehnberg, på en frispark, a la Brolin. Ett snyggt mål och då såg det tungt ut för HIF.
-Vi är ett ungt lag men det verkar som vi har problem när det gäller, som det varit vid kval, då spänner vi oss. Detsamma är det nu när vi vet att vi måste vinna varje match. säger Robert Nilsson.
Robert kom in efter 70 minuter, även Rasmus Ljungdahl kom in på mittfältet och med deras rutin började det häda saker. Laget gick ner på en trebackslinje då målet var att anfalla. Först slog Rasmus Asterhed till igen efter en hörna. Det var tredje raka målet och det kom efter 72 minuter och hoppet om poäng började infinna sig. Sex minuter senare kvitterade Oliver Persson, Oliver som gått mållös två raka matcher.
- Jo, det var skönt att få göra ett mål, säger Oliver.
Direkt därefter lobbade Simon Carlsson elegant in 3-2 för att Robban fastställde slutresultatet i den 80:e minuten.
- Klart att man bara ville in och spela när man stod där ute och vi låg under och spelet gått i baklås, säger Robban.
Han fortsätter:
- Men vi hade börjat samla kraft och anföll när jag kom in. 
Det går inte lika lätt nu i höst som det gjorde i våras.
- Alt som gick in i våras är stolpe ut nu, säger Robban.
Det viktigaste var trots allt att det blev seger och att laget återfinns på andraplatsen

 

*****

 

På lördag är det dags för den näst sista hemmamatchen i seriespelet för den här säsongen. För motståndet svarar Norra Rörum.
Det återstår nio poäng att spela om för Harlösa. Mot Pelagonija blev Rasmus Asterhed matchvinnare då han gjorde båda målen, seger 2-1.
- Norra Rörum är en svår motståndare. När vi mötte dem i våras förberedde vi oss på att de skulle bli ett topplag och att det skulle bli en tuff match, säger Rasmus Asterhed.
Det blev det inte. Harlösa vann med förkrossande 8-0, men Norra Rörum har chansen att ta fjärdeplatsen, så det kan bli en jämnare match nu.
Förlusten mot Linderöd gör att det är lite ovisshet i Harlösa, som är på andraplatsen, men där matchen mellan Degeberga och Linderöd inte är spelad. Utgången från den matchen kommer att påverka tabelläget. Vinner Degeberga ligger vägen öppen för Harlösa att ta andraplatsen, detsamma gäller vid ett oavgjort resultat. Vinner Linderöd är Harlösa helt plötsligt trea. 
- Vi tänker inte på den matchen, vi kan ändå inte påverka det resultatet. Vi vet vad vi ska göra eller behöver göra och lägger fokus på det.
Av resultaten i serien är där ett resultat som retar Rasmus lite.
- Det är den mållösa matchen mot Svensköp. Hade vi vunnit den hade vi haft samma poäng som Degeberga.
Om Rasmus åter får chansen från start återstår att se. Det ingen kan ta ifrån honom är att han hjälpte laget till tre viktiga poäng mot Pelagonija.
-Jag brukar inte göra så mycket mål, så det var skönt att få avgöra en match, säger Rasmus Asterhed.
Efter matchen mot Norra Rörum har Harlösa kvar att möta Södra Rörum borta och avslutar hemma mot Svensköp.

 

*****

 

Rasmus Asterhed blev matchvinnare då han gjorde båda målen i 2-1 segern på bortaplan mot Pelagonija. Segern för upp Harlösa i serieledning.
- En viktig seger framför allt för självförtroendet. Det känns som vi behövde den, säger Rasmus Asterhed.
Konkurrensen är stentuff på mittfältet, det har inte minst Rasmus fått erfara. Senast, mot Linderöd, blev det ett inhopp på cirka 15 minuter för Rasmus. Men när Hampus Hagman Jansson var avstängd fick Rasmus chansen från start, och visst tog han vara på den. Precis innan halvtid gjorde han sitt och lagets andra mål för dagen, det skulle även visa sig bli slutresultat, även om HIF inte saknade chanser att öka på sin ledning under de avslutande 45 minuterna.
- Det var skönt att vi stängde igen matchen innan halvtid, säger matchvinnaren.
Under hela matchen var det Harlösa som var det bollförande laget men det var lite spänt under de första 45 minuterna. Under den andra halvleken fick hemmaelvan jaga mycket boll. Nu ska man också ge en eloge till Pelagonija, som är ett av få lag som vill spela boll.
Hur kommer du att fira detta, Rasmus?
- Med laget och några öl.

 

*****

 

På fredag är det dags för Harlösa att möta Pelagonija i Eslöv. För Alexander Erlandsson blir det en lite speciell match då han dels bor i Eslöv och dels så lär det komma en del kompisar att titta på matchen.
Det är ungefär ett år sedan Alexander flyttade till Eslöv, så detta blir nästan som en hemmamatch.
- Ja, det blir det säger Alexander Erlandsson och skrattar lite.
Matchen kommer att spelas på Berga och det står naturgräs på Skåneboll, frågan är om det inte blir på konstgräset. Om det blir spel på konstgräs lär inte det orsaka Alexander några problem, tvärtom, han väl bekant med det.
- Ja, när jag gick på fotbollslinjen tränade vi på det.
Hemmamatchen vann Harlösa med 5-1, men nu är det lite andra förutsättningar. Detta är första matchen efter förlusten mot Linderöd. Frågan är vad som talar för Harlösa .
- Vi ska köra på som vi gjorde i våras. Snabbt spel då kommer spelarna i Pelagonija att bli trötta.
Även om Harlösa fick inkassera årets första förlust senast så fortsätter man att jaga andraplatsen, som även den innebär uppflyttning utan kval..
- En förlust får man ta. Vi kommer tillbaka i den här matchen. Men varje match är viktig, det gäller att vi tar treor hela vägen. Och jag tror att vi kommer att befästa andraplatsen den här helgen då jag tror att Degeberga kommer att besegra Linderöd, säger Alexander Erlandsson.
Det är inte så ofta som Harlösa spelar i Eslöv, men nu när de gör det har Alexander passat på att bjuda in några kompisar.
- Ja, jag har raggat tag i några från klassen, avslutar Alexander Erlandsson, som spelar både med pressen att laget behöver vinna och att visa sina kompisar att han är den bra fotbollsspelare.

 

*****

 

Anders Jönsson, målvakt I Harlösa IF ser fram emot det här veckoslutet. På torsdag har han avtjänat sin tre veckor långa avstängning. Redan dagen efter spelar Harlösa en viktig match i Eslöv, mot Pelagonija.
- Jag är revanschsugen, säger Anders, på väg in till veckans första träningspass. Jag ska visa att det var en engångsförseelse, det kommer inte att hända igen.
Det var i matchen mot Degeberga som Anders drog på sig ett rött kort, ställningen var 0-0 när det hände, matchen slutade 3-3. Sedan har Anders stått utanför mot Östra Sönnarslöv, Hurva och Linderöd.
Men på fredag är han åter tillgänglig för spel. 
Efter förlusten senast mot Linderöd är det viktigt att HIF plockar in treor resten av säsongen. Vad finns där att säga om Pelagonija då:
- Jag vet inte hur många gånger jag mött dem Ett flertal av spelarna är trevliga och kommer fram och hälsar och pratar när man kommer, sedan kommer vi att spela på konstgräs, säger Anders Jönsson.

 

*****

 

För fem, sex år sedan lade Marcus Månsson målvaktshandskarna på hyllan. Anledningen var att jobbet började ta mer tid. För två år sedan blev han uppringd av Magnus Persson om han kunde tänka sig bli målvaktstränare i Harlösa IF. Marcus hoppade på det tåget. När Anders Jönsson blev utvisad mot Degeberga och Linus Jeppson varit skadad blev det comeback för Marcus förra veckan mot Östra Sönnarslöv. Och i morgon, mot Hurva, kommer Marcus åter att vakta HIFs mål.
- Att jag skulle spela i A-laget var inget jag tänkte på, men det är klart att man ställer upp, säger Marcus Jönsson.
Så mycket hade inte Marcus att bestyra mot Östra Sönnarslöv, seger 15-1.
- Nej, vi höll spelet högt uppe.
Men en boll fick han hämta ut. Ett skott utifrån som tog på en egen spelare, bollen gick i en båge och in precis under ribban, otagbart.
- Det blir nog lite mer att göra mot Hurva.
Men det skrämmer inte Marcus, som inte blir nervös så lätt.
- Jag lever på min rutin och erfarenhet, men visst har man saknat matchpulsen när man går in i sin egen lilla bubbla, säger Marcus Månsson.
Att drilla de andra målvakterna Anders Jönsson och Linus Jeppson är en uppgift Marcus trivs bra med.
- När jag fick förfrågan tyckte jag det lät intressant. Man träffar folk och lägger upp målvaktsträning efter hur spelprogrammet ser ut. Är det långt mellan matcherna kör vi tuffare, är det tätt blir det mest teknikträning. 
Det finns en del tuffare övningar, plankan är en sådan, Marcus skrattar. 
- Men den har Anders och Linus lärt sig nu. För en målvakt är det viktigt att hålla igång med mycket träning för mage och rygg, avslutar Marcus Månsson.

 

*****

 

Veckans sista träningspass är över. Inte helt oväntat pratades det om MFFs match mot Salzburg. Då tog vi pulsen på några spelare. Dagens intervjuobjekt är Adan Ånhammar, Alexander Roth, Ali Abdulkadir Abdi samt Pontus Andersson.
1). Såg du MFF-Salzburg?
Adam: - Jag fick inte tag på någon biljett så jag såg den hemma.
Alexander: - Jag såg den hemma i soffan.
Ali: -Jag såg också den hemma.
Pontus: - Jag såg den hos några kompisar.

2). Lottningen till CL-gruppen föll ut så här: Club Atletico de Madrid, Juventus, Olympiakos, samt MFF, vad säger du om den lottningen?
Adam: - De kan bli trea i gruppen men då krävs att de spelar ett lika bra försvarsspel som mot Salzburg.
Alexander: -En jämnbra grupp. Jag tror de tar fyra poäng, samtliga på hemmaplan.
Ali: - De visade att de kan spela bra, gör de det har de chansen.
Pontus: - Det kunde varit värre.

3). Finns där något annat lag du hoppades MFF skulle lottas mot?
Adam: - Det hade varit roligt att se Barcelona eller PSG med Zlatan. Om Ajax eller Porto lottats i gruppen hade MFF haft chansen att gå vidare.
Alexander: - De kunde lottats mot Liverpool, då hade man varit på plats.
Ali:- Det skulle vara kul om de fått möta PSG.
Pontus:- Jag hade hoppats på Arsenal eller Dortmund, det är mina favoritlag.

 

*****

 

I dag säger vi GRATTIS till Tommy Haglund, tränare för herrarna i Harlösa IF, då han fyller 55 år.
Man kan säga att spelarna gav honom en tidig present efter 15-1 mot Östra Sönnarslöv. Men....
Hur kommer du att fira din födelsedag?
- Som vanligt. Först var det jobb och sedan på Harlösa IP. Just nu värmer spelarna i U-laget upp, de ska möta GOF.
Hur har din dag sett ut?
- Som en vanlig dag. Jag gick upp 4.30 och nu när killarna värmer upp kan man börja varva ner.
Eftersom du fyller år i dag kanske det blir tårtkalas i morgon, blir det innan eller efter träningen?
- Det får vi se. Tyckte det var många byten i lördags så det får nog bli tuff träning i morgon.
Sista frågan. Har du något speciellt minne från de här 55 åren?
- Inget som jag kan komma på så där direkt. Jag är på en idrottsplats nu och det är det bästa man kan vara. Detta får kanske bli mitt minne.
Stort Tack, ha en fortsatt bra födelsedag!!

 

*****

 

Kan Harlösa komma tillbaka i vinnarspåret efter 3-3 mot Degeberga? Klarar laget pressen att de nu faktiskt behöver vinna för att återta andraplatsen, och vem kommer att ha kaptensbindeln när Anders Jönsson är avstängd? En del frågetecken, men Rasmus Ljungdahl har svar på dem.
Först och främst. nöjd eller missnöjd efter 3-3 mot Degeberga?
- Som vi spelade i första halvlek fick vi det resultat vi förtjänade. Men hade vi varit elva man på planen i den andra halvleken så tror jag att vi vunnit, säger Rasmus Ljungdahl.
Östra Sönnarslöv väntar i nästa match. De har sex poäng, det blev seger med 9-0 hemma och de fick pisk med 1-10 mot Degeberga. Det kan väl bara bli seger.
- Det är vad vi hoppas. Spelar vi vårt spel ska det inte vara några problem, säger Rasmus Ljungdahl.
Han skjuter snabbt in.
- Oavsett vem man möter är det viktigt med vilja och inställning. Det går inte bara att ställa in skorna. Sedan kan spelet anpassas lite efter vad det är för motstånd. Men vilja och inställning är viktigt.
Efter att Linderöd h besegrat Tjörnarp behöver Harlösa vinna för att återta andraplatsen, men nerver eller liknande saker inte stjälpa laget. 
- Hade det bara varit några matcher kvar på säsongen så kanske. Men det är några som har några år på nacken.
Rasmus Ljungdal är spelaren som kanske inte syns så mycket men som gör ett stort jobb i det tysta på det centrala mittfältet . Han är en viktig spelare i laget och han är en av de som kan få bära kaptensbindeln. Att han bidragit med en del märks då spelarna i laget pratat mycket mer med varandra på plan nu än vad de gjorde tidigare.
Ett kaptensämne.
- Kapten eller inte. Alla spelarna är lika viktiga. Skillnaden är att kaptenen är den som snackar med domaren, avslutar Rasmus Ljungdahl.

 

*****

 

Frågan är vem som kommer att stå i mål när Harlösa i nästa omgång möter Östra Sönnarslöv. Anders Jönsson, som fick rött kort direkt lär vara avstängd i två veckor. Ett alternativ som målvakt är Hampus "HJ" Hagman Jansson, som hoppade in i matchen mot Degeberga.
- Ja, ett alternativ är jag, säger Hampus Hagman Jansson.
"HJ" stod i mål upp till junioråldern men han också väldigt nyttig på det centrala mittfältet. Om han själv får bestämma så spelar han på mittfältet.
- Jag är utespelare och det är där jag vill spela. Men det är tränaren (Tommy Haglund) som får bestämma.
Sant och riktigt. 
På frågan vilket han helst gör, står i mål från början eller som senast får hoppa in kommer svaret fort.
- Då står jag hellre från början. Då kan man göra en ordentlig uppvärmning inför den uppgift man har framför sig.
Vad är då det roligaste med att stå i mål?
- Man styr laget bakifrån, först då backlinjen.
Första mötet mellan lagen slutade seger med 9-0, kan det finns någon form av underskattning från er sida till den här matchen.
- Det kan det nog. Men man ska aldrig underskatta ett lag, Dessutom har de fått ett helt nytt lag, men jag tror att vi kommer att vinna ändå.

 

*****

 

Vi säger Grattis till Stefan Jönsson, assisterande tränare i Hardeberga/Harlösa, som i dag fyller 44 år.

Hur kommer du att fira din födelsedag?
- Det blir inte så mycket firande. Det blir till att ta det lugnt och träffa familjen när jag kommer hem.

Du har varit med damlaget som haft match, så det blev fotboll på din dag?
- Ja, det är inte första gången. Både när jag spelade aktivt och när jag varit ledare har det varit fotboll på agendan den dagen jag fyllt år.

När blir det tårta då?
- Det ska jag försöka få ihop till nästa torsdag och då tänker jag på laget.

 

 

Seriefinalen mellan Harlösa och Degeberga innehöll mycket. Spänning, irritation på planen, underläge som vändes till ledning, kamp, utvisning (se annan artikel), dramatik för att lagen till slut skulle dela på poängen 3-3 (2-2). Men där blev ingen segrare och ingen förlorare. I den 89:e minuten kvitterade Johan Ingvarsson till 3-3, ett rättvist resultat. Men hemmalagets Jesper Ulmén gjorde de två första målen.
Matchen fick en flygande start. När matchuret visade på åtta minuter var ställningen 1-1 efter det att Jesper kvitterat. 
Berätta om ditt första mål.
- Det första är en hörna där jag skruvade in bollen vid den främre stolpen.
Berätta om det 2-1 mål, som betydde ledning för första och enda gången under matchen.
- Jag står ungefär vid straffpunkten, Adam Ånhammar ser mig och spelar bollen snett inåt bakåt.
Därefter vände Degeberga på det hela och tog ledningen med 3-2 innan Johan Ingvarsson kvitterade i den 89:e minuten. Ett synnerligen välförtjänt mål. 
- Det var länge sedan jag blev så glad för ett mål., säger Johan Ingvarsson..
Var detta det viktigaste målet du gjort hittills?
- Det vet jag inte. Jag gjorde ett i ett kval som inte betydde något. Men det var ett av mina viktigaste mål och det kan komma att bli betydelsefullt längre fram, det vet vi inte nu. 
Med tanke på att matchen slutade 3-3 är det states quo i tabellen mellan lagen, det vill säga att Degeberga är två poäng före Harlösa i tabellen.

 

*****

 

När Anders Jönsson blev utvisad fick Hampus "HJ" Hagman Jansson ställa sig mellan stolparna. Han gjorde det bra, även om Degeberga inte skapade mycket mot ett bra Harlösa i den andra halvleken. Men en gång fick han kröka rygg. Det efter en mindre bra rensning i en underlig situation.
- Jag skulle skjuta iväg bollen, säger "HJ".
Med tanke på att det var seriefinal, likaläge, 2-2, drygt en halvlek kvar och Harlösa var en man mindre var det ett skarpt läge att ställa sig i mål.
- Tommy Haglund, tränaren i Harlösa, sa till mig att jag skulle stå.
Har du hoppat in för A-laget vid tidigare tillfällen?
- Ja, tre gånger men det var ett tag sedan.
"HJ" gjorde en bra match mellan stolparna, men Degeberga skapade inte mycket.
- Nej, vi försvarade oss bra, säger Hampus Hagman Jansson

 

*****

 

Seriefinalen fick ett abrupt slut för Anders Jönsson, målvakt i Harlösa. Matchuret visade på 41 minuter när Daniel Nilsson i Degeberga kvitterade till 2-2. Då drog Anders på sig ett rött kort.
- Det var onödigt av mig. Jag föll på eget grepp, men han borde varit vardan tidigare, säger Anders Jönsson.
Eftersom det var rött kort direkt är risken överhängande att detta var sista matchen i augusti månad för Anders då det ofta blir två veckors avstängning.
- Jag ska be killarna om ursäkt, säger Anders.

 

*****

 

Klockan är precis slagen nio, Rasmus Asterhed ringer och jublar. "Vi hann, det nya matchprogrammet är klart".
Det är ett stort jobb som lagts ner och matchprogrammet är fantastiskt fint, så snyggt, så fräscht, i färg ska tilläggas. Bara matchprogrammet gör att det är värt att komma ner till IP i dag. 
Nu några korta frågor till Rasmus.
Har matchprogrammet tagits fram för det är seriefinal?
- Vi hoppades det skulle vara klart till den här matchen, vi villa producera något nytt, men tanken är att vi ska fortsätta under seriespelet.
Varför ett nytt matchprogram?
- Vi har ju inte haft något innan. Och när vi haft något har det varit en papperslapp med laguppställning och sponsorer.
Hur mycket tid har du lagt ner på att få det klart till dagens match?
- Ha. ha, ja, vad ska jag säga. Efter flera timmar med att justera små saker blev det klart på tidigt i morse. Men det ska bli kul att det kommer att visas upp i dag.
Hur hoppas du det kommer att tas emot?
- Man hoppas väl alltid på positiv respons, men främst med öppna armar.

 

*****

 

Seriefinal och ni har redan läst mycket om Harlösa. Nu låter vi våra motståndare, Degeberga GOIF komma till tals.
Degeberga har två poängs försprång till Harlösa. Seger för dagens gäster och de har seriesegern i ett järngrepp. Men de väljer att ligga lågt.
- Det känns väl som det är tre lag som kommer att göra upp om det, det är vi, Harlösa och Linderöd, säger Martin Michalski, tränare i Degeberga.
Han fortsätter:
- Jag upplever det som att Harlösa och vi som är de två bäst spelande lagen i serien, både dessa lag vill föra sina matcher, jag tror att båda lagen har respekt för varandra och jag tror det kommer att bli en tuff och tajt match.
Precis som när det är större matcher blir spelet och underhållningen för åskådarna lidande, Martin tror den här matcher kommer att se ut så.
- Lagen kommer nog att känna på varandra de första 15-20 minuterna, man vill inte gå bort sig, innan matchen öppnas upp.
Ett mål för något av lagen kan göra att den väntade matchbilden med mycket kamp kan lösas upp.
Martin vet att dagens motståndare är bra, det är båda lagen annars hade de inte legat i toppen.
- Harlösa har ett fantastiskt bra anfallsspel och de har släppt in få mål. Jag tror inte att de kommer att anfalla mot oss i dag som de kanske gör mot de andra lagen i serien, säger Degeberga-tränaren.
Martin är medveten om att hans lag har två poäng till godo på Harlösa, efter Degebergas 10-1 mot Östra Sönnarslöv har de även jämnat ut målskillnaden betydligt.
- Vi kan kanske spela mera avslappnat och ett kryss borta mot Harlösa, som är ett bra lag, är ett bra resultat.

 

*****

 

Med fyra insläppta mål på tio matcher är Harlösa bäst i Skåne, förmodligen i hela Sverige. En av anledning är årets mittbackar Joakim Carlsson och Alexander Roth. De sattes ihop till den här säsongen och man kan väl säga att det blivit succé.
Med tanke på att Alexander bara spelade sporadiskt under hösten förra året och då som ytterback, medan Harlösa, med Joakim i laget, gick kräftgång under hösten, som slutade med att laget degraderades. Men nu, med Tommy Haglund som tränare, ser allt annorlunda ut och närmast väntar seriefinal mot Degeberga. Trots att Harlösa har gjort en mycket bra vår, 51-4 i kvot och 26 poäng, är det de som är det jagande laget då Degeberga är två poäng före. Att en viktig match är antågande märks.
- Det är lite nervöst, säger Joakim Carlsson.
- Det är lite nervöst men det ska bli roligt att spela, säger Alexander Roth.
Redan i årets andra träningsmatch kände duon att det stämde mellan dem. För motståndet då svarade Stehag och det slutade 0-0. Vad som gör att det "klickar" mellan dem vet de inte.
- Vi gör inget onödigt svårt utan vi gör det vi är bra på. Vi delar upp sakerna bra sedan kommer allt av sig själv, säger Joakim.
Det enkla är ofta det genialiska och det bästa i alla situationer. Att laget endast släppt in fyra bollar vill de inte ta all cred för.
- Det är inte bara vi utan hela laget. Oftast spelar Hampus Hagman Jansson och Rasmus Ljungdahl på mitten och de får vi bra hjälp av, sedan håller vi i laget bollen mycket vilket gör att våra motståndare inte kan göra så mycket mål, säger Alexander Roth.
Ingen av dem anser att den ena styr mer än den andra.
- Nej, vi styr den ytterback vi har på respektive sida, säger Alexander.
I Degeberga spelar skytteligaledaren Jimmie Oskarsson, 18 mål, men Harlösas mittbackar tycker inte att de ska anpassa spelet efter honom.
- Han gjorde inget mål senast vi spelade (1-1) så vi behöver inte ändra på vårt spelsätt. Däremot ska vi som mittbackar inte chansa med något, säger Joakim Carlsson.
Till slut lät vi de båda mittbackarna säga vilken de upplever deras kollegas starkaste sida.
Joakim om Alexander: Han är brytningssäker och jobbig att möta.
Alexander om Joakim: Han har bra blick och han är bra i huvudspelet.
På lördag klockan 14 är det avspark.

 

*****

 

GRATTIS Anders Jönsson, målvakt Harlösa, som fyller 32 år.
Hur känns det?
- Ganska lugnt. Det känns som vilken onsdag som helst. Vi hade festen i helgen. 
Ett ryckte har sagt att du missade träningen i går för att du bakade din egen tårta, stämmer detta?
- Ha, ha, ha. Nej, jag kan inte baka. Antingen är det min fru som bakat eller så är det "köbekagor" som gäller.
Hur har din dag varit så här långt?
- Vi var på ultraljud i dag och kollade på vår dotter, det är det mest spännande som hänt.
Om det inte blir fest i dag, får du bestämma middagen då?
- Nej, men vi hade korv stroganoff och makaroner, det tycker jag om.
Då blir det till att ta det lugnt i kväll då?
- Ja, men först ska jag ta hand om disken, det är mitt jobb.

 

*****

 

I går var där ett nytt ansikte på träningen. Nytt och nytt. Det är sju år sedan Christoffer Roos senast spelade i Harlösa. Men i går var det premiärträning för den här sejouren..
Vad har hänt under de sju åren?
- Jag fick ett fotbollsstipendium till USA. Innan jag åkte dit spelade jag i Hardeberga några år. Men fem år var jag i USA.
Både Hardeberga och Harlösa spelar i division 7, varför valde du Harlösa?
- Jag trivdes här när jag började spela fotboll, så jag gick till den klubb som jag trivdes bäst i.
Har du själv några förväntningar eller förhoppningar i så fall vilka? 
- Jag har inte spelat på två år så jag är inte i bästa form. Men jag ska göra vad jag kan för att hjälpa till så de kommer upp från sjuan. Det är alltid kul att hjälpa Harlösa.

 

*****

 

I går fyllde Pontus Andersson 21 år. En urladdad telefon gjorde att vi inte nådde honom då, så i dag säger vi Grattis i efterskott.
Hur känns det dagen efter du fyllt år?
- Det känns väldigt bra.
Hur såg din födelsedag ut?
- Jag jobbade mellan 05.00-16.00, sen var familjen och åt på en restaurang, därefter var jag med kompisar.
Fick du det du önskade dig i present?
- Ja, det fick jag. God mat och trevligt sällskap.
Trots att det var din dag i går, fanns matchen mot Degeberga med i dina tankar i går?
- Absolut. Jag tänkte mycket på den matchen, och när jag träffade mina kompisar pratade vi om den.

 

*****

 

Träningsmatchen mellan Harlösa och Bjärreds U-lag slutade 2-2 (2-0). Harlösa imponerade under den första halvleken med att pressade gästerna högt upp i banan och mycket rörelse både med och utan boll, precis som man tränat mot slutet. Johan Ingvarsson, som fyllde 22 år i onsdags slog in ledningsmålet efter 25 minuter efter en tilltrasslad situation framför Bjärreds mål.
- Det känns bra, säger Johan Ingvarsson.
Bjärred hade problem de första 45 minuterna med sina uppspel på grund av hemmalagets presspel, så det var mycket anfallsspel för HIF då. Man kom ofta runt på kanterna och i mitten bjöd Hampus "HJ" Hagman Jansson och Rasmus Ljungdahl inte på något. Tre minuter före halvtid satte just Rasmus Ljungdahl 2-0 på en projektil. Till den andra halvleken bytte Bjärred in fyra spelare som spelat i klubbens A-lag, det blev ett annat lag då. En stund in i den andra byttes Rasmus Ljungdahl av mot Rasmus Asterhed, som även fick vikariera som mittback till slut. "HJ" säger.
- Det gick lättare när man spelade med Ljungdahl.
Stämmer säkert men det var ett vassare Bjärred i den andra akten samtidigt som allt spring från den första halvleken började påverka hemmaaktörerna.
På ett skitmål blev det 2-2, ska sägas att Robert Nilsson hade ett jätteläge att göra 3-0 i den andra halvleken.
- Det känns bra och vi spelade bra i den första halvleken, säger Jesper Ulmén

 

*****

 

Det är inte varje dag det kommer en före detta allsvensk spelare till Harlösa IP. I dag, när Harlösa mötte Bjärreds U-lag var där en, Per Harrysson, med förflutet i Mjällby, AIK, Malmö FF och Landskrona BoIS, bland annat. 
Inget underligt i att han var på IP då han är tränare för Bjärreds U19-lag, kanske däremot att han fick döma matchen mellan lagen, 2-2 (2-0).
- Den domaren som var tillsatt blev sjuk därför fick jag hoppa in. Det är inte så himla svårt, säger Per Harrysson.
Betyget får bli MVG.
En del spelare som varit så högt upp i karriären kan ha svårt att komma till mindre idrottsanläggningar, men inte Per.
- Jag gillar fotboll och älskar allt som hör till den här sporten. Det är en tjusning med att se utvecklingspotentialen i de ungdomar som vill satsa och se deras utveckling.
Per hyllade även Harlösa.
- De är för bra för division 7. Om de får behålla sina spelare kommer de att gå upp. De är lika bra som de division 5 och 6-lagen vi mött, avslutar Per Harrysson.

 

*****

 

På lördag är det dags igen. Den andra och sista träningsmatchen innan det vankas seriefinal på Harlösa IP. På lördag väntar Bjärred och det är ett Harlösa som är ute efter revansch för 0-2 nederlaget mot Bjärred i vinterns träningsmatch.
- Mina tankar inför matchen är att vi ska ha ett presspel och omställningsspsel som vi tränat på. Det är ypperligt att prova det på lag som ligger högre upp och som har ett högre tempo än vad de lag vi möter i seriespelet, säger Tommy Haglund, tränare i Harlösa.
Det märks att det är anfallsspelet som är i fokus. Med endast fyra insläppta mål under våren vore det dumt att lägga kraft på försvarsspelet.
- Vinner man boll högre upp i banan är det kortare väg till motståndarnas mål. Vidare tycker jag att vi ska upp några procent till tempomässigt, avslutar Harlösa-tränaren Tommy Haglund.
Avspark klockan 14.

 

*****

 

Hösten är något vi sällan ser fram emot. Men årets höst kommer att bli spännande för Lukas Johansson. Dels ska ha börja på högstadiet, årskurs sju, en ny skola och en ny klass. Men även sportsligt då det lag han spelar i P 01 spelade upp sig till en svårare serie under våren.
Lukas är en talang och under sommaren har han varit och tränat med seniorerna hela tiden. Och han trivs att vara med dem.
- Det är en större utmaning att träna med dem dessutom är det bra för min egen utveckling som fotbollsspelare, säger Lukas Johansson.
Han fortsätter:
- Man har rätt kul med dem, de skämtar mycket.
Det talar för att det är ett lag i harmoni och att man trivs tillsammans. 
Lukas har spelat med U-laget under våren, i A-lagets träningsmatch mot Linero fick han sitta på bänken för första gången.
- När jag fick beskedet att jag var uttagen var "ska jag vara med och spela".
Det skulle han. Tio minuter före full tid byttes han in. 
- Det var nervöst när jag skulle in, säger Lukas.
Han var nära inte en gång utan två gånger, att bli målskytt i A-lags debuten.
Hur han skulle fira om det blivit mål vet han.
- Jag hade naturligtvis blivit glad, sedan hade jag nog ringt till farfar och berättat.
Även on Lukas är en talang är det viktigt att matcha honom i lagom takt.
- Som det ser ut kommer Lukas att bli en bra spelare, men vi ska skynda långsamt, han ska få köra på i sin egen takt, säger Tommy Haglund, tränare för A-laget i Harlösa.
Ett sådant svar hjälper säkert Lukas om det skulle bli så att matchdagen krockar mellan P 01 och ett seniorlag.
- Då är det först och främst P 01 som gäller, avslutar Lukas Johansson.

 

*****

 

Under lördagen, innan träningen, skrev Oliver Olsson på för Harlösa IF. Olivers moderklubb är Glimåkra IF, som spelar i division 4, därefter blev det Östanå Bruk, division 7, där han endast tränade, han spelade inga matcher med dem. Här slutade han vid 13-14 års ålder och har sedan dess inte spelat fotboll. 
Att valet föll på Harlösa är att Oliver sedan december bor i Harlösa. Att valet föll på Harlösa är naturligtvis först och främst för att han bor här men även att han kickade lite boll själv.
- Jag vill ha något att göra, säger Oliver Olsson.
Du har varit här tre träningar, vad tycker du om klubben på den korta tiden?
- Jag tycker man har ett bra upplägg, bra tränare och bra träningar och så är det bra grabbar, säger HIFs nyförvärv.
Någon favoritposition har inte Oliver. 
- Man när jag spelade tyckte jag om att vara långt fram.
Trots den korta tiden Oliver har varit i klubben har han satt upp en målsättning.
- Att ha kul och så vill jag lära mig. Men jag är ringrostig, avslutar Oliver Olsson.
Harlösa IF hälsar Oliver Olsson välkommen till klubben.

 

*****

 

Det fanns två saker som undertecknad undrade över efter träningsmatchen mellan Harlösa-Linero. Hur Pontus Andersson upplevde att spelade mittback och Jesper Ulmén spelade "bara" de avslutande 20 minuterna. Här kommer förklaringen.
Pontus spelar normalt sett ytterback.
- Men några gånger tidigare har jag spelat mittback. I kvalet till division 6 för två år sedan mot Köpingebro, andra matchen bland annat, säger Pontus Andersson.
Han fortsätter:
- Men det kändes bra mot Linero.
Att spela som mittback permanent kan Pontus tänka sig, men helst inte förrän om en del år.
- Jag trivs bra som ytterback. Egentligen trivs jag bäst som yttermittfältare, jag vill gärna följa med upp och det går bra både som ytterback och yttermittfältare.
Vad är skillnaden mellan att vara mittback och ytterback?
- Som mittback är man mera låst, och jag vill som sagt gärna följa med upp i anfallen.
Jesper Ulmén hoppade in de avslutande 20 minuterna. Han har problem men ljumsken/höften.
- Det var mest ett test för att se om det höll, säger Harlösas mittfältsmotor.
Och hur kändes det?
- Det kändes inte helt hundra. Och det är alltid tråkigt när man inte kan ge 100 procent.
Det är en sådan skada där det inte går att säga när den är över men Jesper hoppas att han ska kunna spela höstpremiären mot Degeberga.
Hur som helst så deltog Jesper under veckans första träning.

 

*****

 

Rasmus Asterhed för en kamp mot klockan. Under träningen i tisdags fick han utgå då han sträckte baksidan av högerlåret i en löpövning. Under torsdagsträningen var det en hel del rehab som gällde. Och kampen mot klockan, det gäller förstås tiden till seriefinalen mot Degeberga den 16 augusti.
- Jag har haft några streckningar tidigare, men detta gjorde mer ont, säger Rasmus Asterhed, samtidigt som Carolin Andersson, sjukgymnast, visar hur Rasmus ska göra nästa övning.
- Såna här skador brukar ta tre veckor, men jag är positiv, säger Carolin Andersson.
- Seriefinalen vill jag vara med i, säger Rasmus Asterhed.
Medan Rasmus flyttar in från gräsplanen för nya övningar fortsätter hans lagkamrater med träningen. Rasmus tittar mot dem.
- Detta är tråkigt. Det är där ute jag vill vara, att ha en fotboll framför fötterna och inte lägga mig på en bänk.
Om det är till någon tröst så är det ingen match i helgen istället väntar träning på lördag.

 

*****

 

Här kommer lite korta reflektioner efter träningsmatchen mellan Harlösa och Linero. 
- Jag är besviken på resultatet. Vi spelade bra och skapade chanser för att kunna vinna, säger Adan Ånhammar, som själv hade två bra lägen, en i varje halvlek.
- Chansen i den andra halvleken var den bättre, jag är besviken att jag inte gjorde mål i dag,

Robert Nilsson starta som ensam anfallare. Även han hade två chanser. En nick efter hörna i den första halvleken där bollen gick utanför och en frispark i den andra, som Linero-målvakten, med möda, lyckades hålla.
- Surt att förlora. Vårt passningsspel brukar vara bättre än vad det var i dag, säger Robert Nilsson.

I torsdags fyllde Oliver Persson 17 år, mot Linero var han på ett lysande spelhumör och enligt undertecknad bästa hemmaspelare. Han agerade som släpande anfallare.
- Jag tycker om att vara delaktig i spelet och jag vill ha mycket boll, säger Oliver Persson, som själv inte satte så högt betyg på sig själv. På en skala mellan 1-5 vad tycker du att du förtjänar?
- Vet inte, 21/2- eller en trea kanske. 
Det är till att ha krav på sig!!

 

*****

 

Harlösa förlorade med uddamålet av tre när Linero, som är i division 5 stod för motståndet i en träningsmatch, samtliga mål under den första halvleken. Det var ett blandat hemmalag men de höll jämna steg mot sina kollegor som spelar två divisioner högre upp. Spelmässigt var det jämt, kanske till och med lite fördel för Harlösa däremot hade Lundensarna ett par vassa individualister och de präglade deras anfallsspel. De första tio minuterna av den andra halvleken pressade Linero tillbaka Harlösa. Matchen kunde slutat hur som helst, nu blev det 1-2 sedan Simon Carlsson reducerat, men det kunde lika gärna varit det omvända eller 2-2. 
Simon börjar bli en notorisk målskytt.
- Ja, jag klagar inte, säger Simon Carlsson, som ändå var besviken efteråt.
- Vi kom inte upp i normal standard.
Hemmaaktörerna var besvikna för att det blev förlust.
- Det är både sunt och nyttigt, de vill vinna. Det visar att de har en bra mentalitet, säger Tommy Haglund, tränare i Harlösa, om fick en del svar på sina frågor.
- Ja, John Persson gjorde sin första match för säsongen och det gick hyfsat och Lucas Johansson, som byttes in var nära vid två tillfällen att kvittera. 
Det fanns saker Harlösa-tränaren och spelarna var rörande överens om som kunde varit bättre.
- Passningsspelet.

 

*****

 

Klockan tio på förmiddagen plockade Claes Jönsson körsbär. Då ringde Bodil Rubin, lagledare för A-laget, till Claes och frågade om han kunde döma träningsmatchen mellan Harlösa och Linero då domaren som var uppsatt på matchen var sjuk.
- Om båda lagen går med på det sa Claes.
Sagt och gjort. Även om Claes inte dömt på cirka tre år gjorde han en bra match.
- Det sitter likasom i och jag tycker det gick bra. Sedan har man den klubbkänslan så det är klart man ställde upp när Bodil frågade, säger Claes Jönsson.
Han avslutar:
- Det är inte varje dag en 73-åring tar på sig en sådan här uppgift.

 

*****

 

Harlösa tjuvstartade höstsäsongen i den mellersta sjuan när de mötte Tjörnarp den 18 juni, seger 5-0 på bortaplan. Det gör att deras höstpremiär blir den 16 augusti. För att förbereda sig väl till den matchen, då Degeberga gästar, väntar två träningsmatcher, den första nu på lördag då kö-laget i division 5, Linero kommer på besök. Division 4 laget Bjärred står för motståndet i den andra träningsmatchen.
- Det är bra lag. Rent krasst ska båda lagen ha bättre tempo än oss men vi behöver matcher där tempot skruvas upp lite till. Vi är bra fotbollsspelare och vi vill vara ett spelförande lag ska man vara det krävs kondition och bra rörelse, av den anledningen är det bra att möta lag där tempot skruvas upp ytterligare några procent mot vad vi är vanda vid, säger Tommy Haglund, tränare i Harlösa IF.
Det blir inget rent A-lag utan mer ett blandat lag där samtliga aktörer lär få rejält med speltid.
- Jag är osäker på matchstatusen på en del spelare sen vill jag även titta en del på bänkspelarna, säger Harlösa-tränaren.
Avsparken på lördag är 15.

 

*****

 

I dag säger vi grattis till Oliver Persson som fyller 17 år och till Martin Olsson som fyller 16 år. Trots att de fyller år så är de på träningen.
- Fotboll är det roligaste som finns, klart man vill gå hit och lira, säger Oliver Persson.
Martin håller med, fyller i.
- Ja, och jag vill ju bli ordinarie.
Konkurrensen är tuff om platserna i laget men det är också sunt och visar på att klubben mår bra. 
Att fotboll är livet för de här båda går inte att ta miste på. Båda hade tidigare under dagen varit på idrottsplatsen och lirat. Men detta var annars en lugn dag, innan träningen började vill säga.
- Ja, det har varit väldigt lugnt. Jag har varit i poolen, på idrottsplatsen och så har jag ätit några kanelbullar, säger Oliver.
Några speciella presenter hade de inte önskat sig. Men de fick vad de önskade sig, pengar.
- De är inte avsedda för något speciellt, kanske går de till en fotbollsresa med laget när säsongen är slut, säger Oliver Persson och Martin nickat åter instämmande. 
Men det går ju inte att fylla år utan att det blir tårta, så blir det även för de här två killarna.
- Ja, lite tårta blir det i dag. I morgon blir det mera fest, säger Oliver Persson.
- Tårta ska jag också ha i dag. Gästerna sitter där hemma redan, avslutar Martin Olsson.

 

*****

 

Vilken kontrast det varit för Alexander Roth mellan förra året och detta år. Då spelade han inget på våren och det var sparsamt, mest inhopp under hösten. Detta året har han varit given som mittback i Harlösas backlinje.
Spelarna i Harlösa upplever nog ett uppsving över lag. Men det är tveksamt om någon har tagit så stora steg som Alexander.
Det syns också hur han njuter av det hela.
- Jo, jag är nöjd med vårsäsongen både för laget och egen del. Det är ju roligare nu, man känner sig mer delaktig. Är väl bara matcherna mot Degeberga och Svensköp som inte känns bra.
Men oavgjort med Degeberga på bortaplan är väl ok?
- Ja, det kan det vara. Men vi hade spelet i båda matcherna.
Precis som sin far, Mikael Roth, notorisk målskytt på sin tid, började Alexander som anfallare. Förra året, när han spelade, var det som ytterback. Nu gör han succé som mittback, och han trivs i rollen.
- Man ser spelet därifrån och kan styra det, säger Alexander Roth.
Det tog inte så lång tid för Tommy Haglund, tränare i Harlösa IF, att matcha in Alexander som mittback. 
- Jag såg vad Alexander kunde, och han håller sig till det. Han gör det han blir tillsagd. Han är en bra huvudspelare och han läser spelet bra det gör att han inte kommer i man-man dueller och då behöver han inte vara så snabb heller, säger Tommy Haglund.
Alexander lägger till:
- Jag pratar mycket när vi spelar.
Det som kan läggas till är att han är otroligt lugn, båda de sista egenskaperna är en fördel när man agerar i försvaret.
På lördag spelar Harlösa en träningsmatch men det är till höstpremiärer som Alexander ser fram emot.
- Ja, det ska bli roligt.
Många gör genombrott i tidig ålder för Alexander kom genombrottet senare men det kan bli ett riktigt roligt minne för den 22-årige mittbacken.

 

*****

 

Han tar inspiration av andra och det har visat sig vara lyckat. Vårsäsongen för Adam Ånhammar kan beskrivas med ett ord. Succé.
Från sin ytterbacksplats har Adam gjort åtta mål!!!. På det ligger han på andra plats i den interna skytteligan. På frågan om han är mellanskånes
målfarligaste back säger Adam.
- Förmodligen.
Adam brinner för den här sporten, och visst finns det förebilder. Daniel Alves da Silva, som går under Dani Alves, FC Barcelona.
- Jag håller på Barcelona och inspireras av hur han tar sina löpningar och slår sina inlägg. Men även David Alaba, Bayern München, säger Adam Ånhammar.
Adam är inte lika överraskad av att han med jämna mellanrum återfinns i målprotokollet.
När han började spela 7-manna var han anfallare. Tränaren tycket att han gick för långt ner och så började vandringen nedåt i banan, mittfältare och mittback när det var dags för 11-mann spel.
- Men då ville jag följa med upp i anfallen så vi hittade en lösning där jag kunde göra det. 
Han har även varit målvakt, så blir Anders Jönsson skadad får Adam hoppa in mellan stolparna, eller?
- Ha, ha, nej. HJ (Hampus Hagman Jansson) är före mig.
Eftersom du nu spelat på så många olika positioner, vilken plats tycker du är roligast att spela på?
Efter en kort funderare kommer svaret.
- Det beror på vilket lag man möter. Det man kan säga är att man som yttermittfältare och ytterback får spring mycket. Möter man ett defensivt lag är det roligt att spela ytterback och fylla på upp i anfallen. Möter man ett offensivt lag är det defensiven man får prioritera.
Varför är det viktigt att anfalla?
- Fotboll går ut på att göra mål.
Även om vårsäsongen varit fantastiskt bra har Adam fått känna av att sitta vid sidan av. Underett par veckor när han var på semester ersatte Alexander Erlandsson så bra att Adam kom utanför startelvan.
- När jag kom hem var jag glad att jag skulle sitta på bänken, sedan var jag besviken att jag inte kom med, men jag förstår det då Alexander gjorde det bra.
När seriespelet åter startar, den 16 augusti för Harlösa IF väntar Degeberga i en seriefinal, en match Adam ser fram emot.
- Jag har tänkt på den matchen sedan vi kryssade mot Svensköp. Jag tror den matchen kommer att avgöra serien och vi måste vinna för att kunna vinna serien då jag inte tror att Degeberga kommer att tappa mycket mer poäng.
Vad krävs för att ni ska ta tre poäng där?
- Att vi tror på det vi gör, att spelar vårt spel, bra passningsspel och bra rörelse. Men även att vi har koll på Jimmie Oskarsson, som leder skytteligan.
Hur tror du matchen slutar?
- Seger, 2-1.
Och du avgör?
- Klart att man vill bli matchvinnare. Men det går lika bra om man har en
assist. Det viktigaste är att laget vinner. Det hade varit kul om Alexander Roth avgjort.
Så pratar en målmedveten spelare, laget går före jaget

 

*****

 

Sista frivilliga träningen är över. Och vilket intresse. Upp emot 20 stycken var på plats, trots att det är sommar, semester och marknad i Kivik. Nu grillade vi Robin Björk, Rasmus Asterhed och John Persson.

1). Sista frivilliga träningen, vad tar du med dig från de här veckorna?
Robin Björk: - Att jag ska förbättra min kondition.
Rasmus Asterhed: - Tydligen att hela laget är intresserade av att vinna division 7. Hela laget är och tränar.
John Persson: - Konditionen hägrar ( John har varit skadedrabbad under säsongen).
2). Vad tycker du är det bästa med sommaren?
Robin:- Semester, sola, bada och ta det lugnt, koppla av.
Rasmus: - Man slipper gå ut i tjock jacka och töserna går i kortkort.
John: - Vädret.

3). Har du hittat något nytt smultronställe, i så fall var?
Robin: - Nej, jag har inte hittat något nytt ställe.
Rasmus: - Johan Ingvarsson har ny lägenhet, där har jag spenderat de flesta timmarna.
John: Hemma är bäst.

4). Vad är det bästa med att spela i Harlösa IF?
Robin: - Man känner alla och det är lätt att kommunicera.
Rasmus: - Sammanhållningen både på- och utanför planen.
John: - Det är bra stämning här..

 

 

*****

 

Lägesrapporten, ”Jag gör mitt första år som tränare i Harlösa IF och just nu, precis innan höstsäsongen börjar finns inte mycket att klaga på. Vi är serieledare när seriespelet drar igång och truppen är intakt, det vill säga vi dras inte med några småskavanker.
Sedan vi började träna i januari har det varit en bra uppslutning kring träningen. Truppen är på 24 spelare och vi har hela tiden legat på 20-21 spelare på varje träning. Under den frivilliga träningen under tre sommarveckor har det varit något färre men då ska man veta att det har varit beachfotboll i Åhus, dessutom är det semestertider ändå har vi varit bra folkade. Frågan är hur många klubbar som kan visa upp det.
För mig är det ett kvitto på att killarna trivs och självklart är jag nöjd med det. Det innebär att vi bibehåller den fysiska status som vi jobbade upp i början av året och som vi sedan sett till att hålla. Jag vågar påstå att vi är det lag som har den bästa fysiska statusen av lagen i vår serie.
Som jag sa inledningsvis så är detta mitt första år i klubben. Årets upplaga av spelare i Harlösa IF är unga, bra att ha att göra med och utvecklingsbara men viktigast av allt att de vill något. När vi kör då kör vi, inget gnäll. De visar en proffsig inställning och de sköter sig lika bra som spelare högre upp i seriesystemet. Ett bra bevis är att innan säsongen hade jag individuella samtal med spelarna så det är de själva som varit med och bestämt vårt spelsätt. Vi tillsammans tänker inte så mycket på att vi är i division 7, vi ser detta mest som en mellanstation, utan att vi på sikt ska ha ett grundspel för nästa säsong då vi förhoppningsvis är i division 6.
Planförhållanden här är bra. Visst, här är inget konstgräs, men jag har haft lag högre upp i seriesystemet med sämre förutsättningar.
Även om det är en trevlig att titta i tabellen nu så är det viktigt att komma ihåg att det bara är halvtid, vi inte uppnått någonting än. Det är på hösten, den tid vi nu går in i där allt kommer att avgöras”

 

*****

 

Det har gått några veckor sedan årets loppmarknad var. Ekonomiskt var det vare sig något rekordår eller ett dåligt år,utan ett hyfsat år. Här kommer en summering modell mindre.
Cirka 2000 betalande fanns på årets loppmarknad, drygt 1700 av dem fanns här under lördagen. Trots ihållande regn under söndagen fanns drygt 200 betalande på plats. Då barn går in gratis så fanns det uppskattningsvis mellan 2500 och 3000 personer varit på Harlösa IP under loppisen.
- Vi är nöjda. Förberedelserna gick bra och alla lagen var på plats och skötte den uppgift de hade fått, detsamma under själva loppmarknaden, säger Mattias Johansson, ordförande i Harlösa IF.
Att det fungerade bra tror sig Mattias ha svaret på.
- De flesta som spelar i våra lag kommer härifrån samtidigt som det finns några gamla trotjänare, alla är lika viktiga.
Populära saker under loppisen är auktionen, möblerna och runda bordet. I ståndet "antikt" var det slutsålt redan under lördagen. Detta förvånar inte Harlösas ordförande.
- Nej, det var så även 2013. Det är ett mindre stånd, tidigare sålde vi även tavlor där men när de fick en egen avdelning blev det ett uppsving för dem.
Grillad gris var populärt. Bland de som var på loppmarknaden var det några som sa när de gick ut att "det var detta vi kom för och det var värt att komma hit för det" och så hade de grillad gris med sig hem.
- Ja, det har blivit populärt, mellan 250-300 portioner gick ut, säger Mattias Johansson, som avslutar:
- Jag vill här och nu tacka alla som var här. Loppmarknaden är viktig för oss, den gör att vi kan fortsätta att bedriva vår verksamhet vidare som vi gör i dag.

 

*****

 

För Robert Nilsson, fostrad i MFF men nu med ett stort HIF-hjärta, har den här säsongen varit annorlunda än vad han är van vid.
Först är kanske ett förtydligande på plats. Robert, född 1976, växte upp i Svedala. Han började sin karriär i MFF och spelade med de som var ett år äldre fram tills det att han skulle spela i sin egen åldersklass och att träningen ökades på. Då blev det spel i Svedala, dit han själv kunde ta sig på cykel. Det där med HIF-hjärta står naturligtvis för Harlösa, och det kommer ni att märka i texten.
Han inledde som mittfältare, när Harlösa saknade en målskytt fick han ta steget upp, och han levererade. Sedan dess han varit i anfallet och varit klubbens representationslag främste målskytt år efter år och en given startspelare, fram till i år. Detta år har han oftast börjat på bänken för att sedan göra inhopp. Trots det klagar han inte. På den direkta frågan hur han ser på säsongen hittills svarar han.
- Den har varit bra. Vi har spelat bra och vi har tagit många poäng, säger Robert Nilsson.
Vad är skillnaden mellan det här året och några tidigare år?
- Det är en annan attityd, det är mer seriöst på träningarna.
Trots begränsat med speltid då Tommy Haglund, tränare i Harlösa, spelar med en anfallare och det har varit Oliver Persson, bäste målskytt med nio fullträffar, klagar inte Robert.
- Det är klart att man alltid vill spela så jag är inte nöjd men det är lugnt. Men man är äldre och vill ta det sista halmstrået.
Efter en kort paus.
- Ser man snittet jag spelar så gör jag många mål och poäng.
Så sant. Sex mål, på det ligger han på en tredjeplats med Jesper Ulmén och Johan Ingvarsson, framför sig finns Adan Ånhammar åtta mål samt Oliver Persson.
Förutom att spela är Robert tränare för Harlösas lag 01/02 och även där har det gått bra den här säsongen. Laget blev tvåa i sin grupp och flyttas upp en serie.
- Ja, det har gått bra, vi ska spela i en serie som heter B1.
Med all den tid Robert lägger ner i HIF har han en ledig dag i veckan, onsdagar. Frågan är vad han gör på den "fritiden".
- Då försöker jag fixa till saker där hemma, klipper gräs och sånt.
Frågan är vad som driver Robert.
- Fotboll är kul. Dessutom är det roligt när det går bra, avslutar Robert Nilsson.

 

*****

 

Efter den frivilliga träningen som avslutades med straffsparkstävling som Rasmus Asterhed vann, var det dags för några frågor, de flesta med anknytning till den pågående VM-turneringen. I dag ställdes frågorna till Jesper Ulmén, Joakim Carlsson och Adam Ånhammar.
1). vad säger du om semifinallagen Brasilien-Tyskland och Argentina-Holland samt vilket är ditt favoritlag i detta VM?
Jesper Ulmén: Rätt så tippade lag, tror det blir Argentina-Tyskland i final.

Joakim Carlsson: - Mitt lag är Argentina, det hade varit roligt om de mött Brasilien i finalen.

Adam Ånhammar: - Jag trodde på Holland från början och jag tror de vinner VM, fast det hade vart roligare att se Brasilien-Argentina i en final, även om Brasilien saknar Neymar.

Vilket lag har imponerat mest positivt/negativt och varför?
Jesper: -Algeriet har överraskat mest positivt. De spelar en anfallsinriktad fotboll. Spanien var en besvikelse.

Joakim:- Algeriet och Costa Rica har överraskat positivt. Spanien, Portugal och England negativt.

Adam: - Chile och Colombia på den positiva sidan. Får inte glömma att Colombia saknat Falcao. Spanien England och Italien på det negativa hållet.

Finns där något från VM som ni som spelare kan dra nytta av. I så fall vad och hur?
Jesper Ulmén: - Blir nog Spanien. De är regerande Världsmästare och dubbla Europamästare. Det bevisar att man inte vunnit någonting förrän det är över.

Joakim Carlsson: -Att man tittar mer på de bästa spelarna i världen som har den positionen som man själv har.

Adan Ånhammar: - Om någon gör en snygg fint kan man kopiera den.

Slutligen. Temperaturen är 25 grader, vad lockade dig till att träna i dag?
Jesper Ulmén: - Det är roligt att spela fotboll, att träffa sina lagkamrater och att få lite motion.

Joakim Carlsson: - För att hålla igång och ha en bra nivå till hösten.

Adan Ånhammar: - Fotboll är det roligaste som finns.


 

*****

 

En av de spelare som gått framåt mest under den här säsongen i Harlösa är Alexander Erlandsson. Under försäsongen var han avbytare och i vissa matcher kom han inte ens in och spelade. Men det har ändrats.
- Säsongen har varit mycket bra, över förväntan, säger Alexander Erlandsson.
Han fortsätter:
- Jag trodde det skulle vara svårare, den offensiva biten. 
En bidragande orsak till att det gått så bra är att Alexander är träningsflitig, för några veckor sedan gick han upp i ensam ledning i träningsligan, när det var dags för den första frivilliga träningen fanns han naturligtvis på plats.
Faktum är att när Adam Ånhammar, näst bäste målskytt i laget med åtta fullträffar, åkte på semester fick Alexander chansen som högerback. Det gick så bra att när Adam kom tillbaka var det bänken som väntade på honom.
Att det tog tid innan Alexander fick sin chans bryr han sig inte så mycket om.
- Jag älskar fotboll och jag kommer aldrig att sluta tycka om den här sporten. Men det är klart att det är alltid surt att sitta i 90 minuter utan att spela.
Istället för att titta på just den biten väljer Alexander, med all rätt, att blicka mot när han fick chansen från start i seriespelet.
- Det var mot Hurva på hemmaplan och det var speciellt när man drog på sig tröjan den gången.
Alexander kan bli en joker för Harlösa under hösten. Han tillhör den mindre skara spelare som är allround och kan spela back, mittfältet och i anfallet.
- Den roligaste platsen att spela på. Tja, som högerback och yttermittfältare får man springa mycket. Nackdelen är om inte bollen är så mycket på ens kant, då kan det bli jobbigt att springa.
Att han nämner springa är inte underligt. Hans snabbhet är en av hans främsta styrkor.
På frågan varför han inte är intresserad av att vara målvakt kommer svaret snabbt.
- Ha, ha, jag är för kort, avslutar Alexander Erlandsson.

 

*****

 

Harlösa IF har bestämt att det är frivillig träning under ett antal veckor. Passande nog var den första i dag, tisdagen den 1:a! juli. Lite spel och en del tävlingar hade tränaren Tommy Haglund lagt in.
Vi tog pulsen på tre spelare Anders Jönsson Johan Ingvarsson samt Ali Abdulkadir Abdi.
Vad lockade dig till den här frivilliga träningen?
Anders:- Fotbollen.
Johan: - Alla träningar lockar mig.
Ali: - Att ha kul.

Hur ser din semester ut?
Anders: - Sol och bad om vädret tillåter.
Johan: -Jag ska vara ledigt två veckor, inget är planerat.
Ali: - Inget speciellt.

Hur mycket tänker du redan på höstpremiären mot Degeberga?
Anders: - Den matchen har legat i huvudet sedan vi spelade 0-0 mot Svensköp.
Johan: - Mycket. En jäkligt viktig match .Säsongens viktigaste.
Ali: - Jag har inte tänkt så mycket på den än.

Vad tycket ni om tävlingsmomenten i dagens träning?
Anders: - Alltid kul att vinna över Rasse (Rasmus Asterhed).
Johan: - Det var inte som det brukar. Den lugnaste träningen sedan Tommy kom. Det var lekfullt och lugnt.
Ali:- Annorlunda men kul.

 

*****

 

Kära vänner. Ni har väl inte glömt bort Harlösa loppmarknad under helgen. En stor grej för en by på mellan 800-900 invånare. 
För Claes Jönsson, lite av Mr Harlösa, betyder loppmarknaden mycket.
- Den betyder allt, säger Claes Jönsson.
Varför undrar många. Så här är det. Bland andra spelade Claes i Vomb, där han växte upp. Efter säsongen 1958 skrev han och sex andra på för Harlösa IF, sedan dess är HIF klubben i hans hjärta. Men ytterligare en skånsk klubb ligger honom nära, Landskrona BoIS.
- Vi ville inte till Veberöd för vi tillhörde den kommunen.
Att det blev Harlösa berodde på tre personer i Harlösa, Sylve Lindsjö, Karl-Ivar Henriksson samt Einar Lindgren, som kom och pratade med spelarna innan de bestämde sig.
Under åren som gått har Claes suttit i styrelsen i 35 år sammanlagt, och han var med när den första loppmarknaden gick av stapeln. Man kan säga att det har hänt mycket sedan dess.
- I början hämtade vi saker i Bjärsjölagård, Askeröd, Löberöd samt Harlösa. Vi lämnade ut lappar på dessa orter när vi kom och hämtade.
Nu ser det annorlunda ut. Längsta sträckan att hämta saker har varit i Svedala, ett bevis gott som något vilket gott renommé den här loppmarknaden har. Att loppmarknaden har stor betydelse för folket i Harlösa råder ingen större tvekan.
- Den betyder oerhört mycket och det är den som satt Harlösa på kartan. Tidigare var det bara loppmarknaden här, på senare tid har Harlösa dagen tillkommit.
Genom alla åren har Claes hunnit uppleva mycket. Det starkaste minnet är en del år tillbaka i tiden, men oj, vilket genomslag det fick. I direktsändning!!
- Tidigare var det dans för ungdomar på fredagen. Sylve Lindsjö kom och sa "hur ska vi ordna med reklam för vår loppis". Då ringde han ett radioprogram, jag är inte säker på om det var På Väg, där sa han att det var mycket trafik i och till Harlösa och att loppmarknaden inte var förrän på lördagen, det var i direktsändning och sändes i hela landet.
En person kom dagen efter och sa:
- När jag var på väg till Småland hörde jag ert meddelande på radion, då var jag i Hässleholm och där vände jag, säger Claes och skrattat.
Att Harlösa loppmarknad fått bra kritik är inget underligt enligt Claes.
- Nej. Detta är en av de bästa loppmarknaderna i Skåne. Det är bra grejor, som sorterats innan de går ut till försäljning.
Att loppmarknaden betyder mycket för klubben är ingen hemlighet.
På lördag kl 13 startar den 49:e upplagan av Harlösa Loppmarknad.
Välkomna!!

 

*****

 

Harlösa besegrade Tjörnarp med 5-0 (3-0) på bortaplan, och kommer att vara SERIELEDARE under sommaruppehållet.
Om man bara tittar i tabellen så skulle det bli en promenadseger. Med tanke på slutresultatet blev det så, samtidigt finns det få matcher som är så svåra att spela där man förväntas att bara vinna. Simon Carlsson var avstängd senast. Han betyder mycket för laget med sina löpninget. Det var han som satte ledningsmålet. Adam Ånhammar ökade på med både 2-0 och 3-0, det sista målet kom ett par minuter före halvtid och punkterade matchen. Johan Ingvarsson satte 4-0 och Martin Olsson avslutade målkalaset när han gjorde sitt första mål i A-laget.
Det var många som var bra i Harlösa. Topparna var Hampus "HJ" Hagman Jansson, Adan Ånhammar och Jesper Ulmén.
- Iingen föll ur ramen, säger lagledaren Pär Ulmén.
Han fortsätter:
- Tjörnarp försökte spela och de spelade juste.

 

*****

 

Till den här säsongen har Hampus Hagman Jansson, eller "HJ", som han kallas av lagkamraterna, fått en klar roll i laget. Han är lagets balansspelare. Om vi bara backar ett år i tiden så spelade "HJ" back, mittfältare och anfallare.
- Det är bättre att bara spela på en position och jag har hittat min, säger Hampus Hagman Jansson.
För oss som kommit upp i åldern lite kan man jämföra "HJ" med Stefan Schwarz. Han var stentuff och gick inte undan en millimeter oavsett vad motståndaren hette. "HJ" är exakt likadan.
- Jag har alltid spelat så. Jag tror det började när jag spelade sjumanna och vi tränade i spel två mot två. En ledare sa att vi skulle gå in med kropp.
Det fysiska spelet passar "HJ", på sin fritid är han inte främmande för att ta ett styrketräningspass. Ett annat intresse är att hålla på med datorn.
0-0 matchen mot Svensköp sitter fortfarande i, men det kommer att släppa till det är avspark mot Tjörnarp. - Bortsett från den matchen tycker jag att det gott väldigt bra för oss, bättre än jag själv trodde det skulle gå.
Och din egen roll i det hela.
- Det kunde gått bättre.
På vilket sätt?
- Jag är inte med så mycket offensivt.
Harlösa har mött alla lagen en gång. Nu väntar returmöte mot Tjörnarp.
- Tycker att Östra Sönnarslöv och Tjörnarp är de sämsta lagen vi mött. Men vi kommer inte att underskatta Tjörnarp, även om jag tror att de flesta i laget tycker att de är ett sämre lag än oss. På onsdag är det tre poäng som gäller, säger Hampus Hagman Jansson.
"HJ" berätta något om dig själv för oss som står utanför inte vet?
- Att när jag ska ut med mina kompisar så är det alltid jag som kontaktar dem..

 

*****

 

Harlösa är tillsammans med Linderöd och Degeberga de målgladaste lagen i serien. Men efter tre mållösa halvlekar vill Tommy Haglund, tränare i Harlösa IF, se något annorlunda mot Tjörnarp.
- Vi måste upp ett snäpp och vi måste börja springa mer.
Svensköp hade kartlagt Harlösa bra. De backade hem och hade en bra defensiv samt att Erik Harnold, målvakt i Svensköp, gjorde en stormatch, med lite tur. För Harlösa hade ett par träffar i målramen, bland annat. Det och ett stort bollinnehav ändå "bara" 0-0.
- Vi kan inte bara skylla på oflyt. Inte heller att vi är ur form då vi inte spelar så mycket matcher.
Däremot har HIF tappat lite fart i sitt spel under de tre senaste matcherna. Skillnaden mellan Svensköp och tidigare är att mot Svensköp fick man inget enkelt mål.
Nu väntar tabelljumbon Tjörnarp. Frågan är vad kan man vänta sig av Harlösa där. Första mötet lagen emellan slutade 9-0 med mersmak för Harlösa, frågan är om det smyger sin in underskattning eller om måltorkan mot slutet har satt sina spår.
- Vi är för professionella för att underskatta, vi är inte ett sådant lag. Vi måste vara ödmjuka. Det är en ny match med nya förutsättningar och Tjörnarp har gått bättre och bättre. Vi måste höja oss ett snäpp och börja springa mer, avslutar Tommy Haglund.

 

*****

 

För första gången den här säsongen gick Harlösa mållösa från en match. När inte heller Svensköp gjorde något mål blev det 0-0. 
Svensköp är inget lätt lag att möta. På de tre tidigare hemmamatcherna har de kvoten 5-7, det vill säga att de är ett lag som inte bjuder på mycket.
Men resultatet är en besvikelse för Harlösa, som spelmässigt inte gjorde någon dålig match, chanser för att få med sig samtliga tre poäng saknades inte. Men hemmalagets målvakt Erik Harnold, gjorde en bra match. När han inte räddade , så räddade målramen dem, inte en gång utan vid två tillfällen träffade HIF:arna ribban.
- Det ville sig helt enkelt inte. Vi har chanser för att vinna med fyra, fem mål. Men vi kommer igen, säger Pär Ulmén, lagledare i Harlösa.
Trots att det "bara" blev en poäng var Pär inte sen att hylla dagens motståndare.
- En stor eloge till Svensköp, som gör en perfekt taktiskt match.

 

*****

 

Simon Carlsson är inte spelaren som får de stora rubrikerna. Men han är väldigt nyttig och lite av navet på Harlösas mittfält. Ingen annan i laget springer så mycket som vad han gör både med boll och utan. 
-Ibland har jag hört att någon har sagt det, säger Simon Carlsson.
När han själv ska peka ut hans två starkaste sidor som spelare blir det...
*Spelblicken 
*Uthålligheten
Någon notorisk målskytt har han aldrig varit, men till det här året har det redan blivit tre mål, bland annat årets snabbaste mål, mot Södra Rörum, 37 sekunder. Han är själv lite överraskad att det redan blivit tre fullträffar.
-Ja, lite. Det blev lite mål i träningsmatcherna, där lossnade det lite, säger HIF-mittfältaren.
Han fortsätter:
- Vi har ett mycket offensivare spel nu än tidigare och vi har många målskyttar i laget.
Simon kommer inte att öka på sin målskörd när Harlösa ska möta Svensköp, han är nämligen avstängd.
-Min sista varning var lite klantig.
Även om Harlösa har gått tyngre de tre senaste matcherna, om man kan säga så efter segrar med 5-1 mot Pelagonija och 4-1 mot Södra Rörum på hemmaplan och 8-0 mot Norra Rörum på bortaplan, så tror inte Simon att Svensköp ska vålla hans lag så stora problem.
- Så länge som vi håller oss till och spelar vårt grundspel ska det inte vara några problem. Vi kan alltid falla tillbaka till grundspelet, där vet alla spelarna vad de ska göra. 
Att Harlösa verkar lite ur slag tror Simon kan ha att göra med att laget ändå vinner sina matcher så klart.
- Jag tror att det är därför som vi dippar lite, i synnerhet nu i slutet av serien.
Innan sommaruppehållet väntar förutom Svensköp även Tjörnarp i midsommarveckan. Vad talar för att ni ska vara obesegrade till sommaruppehållet?
-Allt, med tanke på hur det gått under säsongen.
Till slut, berätta något för oss som står utanför som vi inte känner till om dig.
-Jag gillar traktorer, framför allt John Deere.

 

*****

 

På de tre senaste matcherna som Harlös U-lag skulle ha spelat har det bara blivit spel i en. Både mot Linderöd och nu i söndags när laget skulle ha mött Maglasäte (division 6) blev det i och för sig vinster, men på WO. Klockan 23 på lördagsnatten kom beskedet att Maglasäte inte fick ihop lag. Tommy Haglund, tränare i Harlösa är kritiskt till det. 
-Att man får lämna WO för att man inte får ihop lag visat att spelarna i de lagen dubblerar. Men man lämnar inte WO klockan 23, säger Tommy Haglund.
Det är inte svårt att förstå Tommy, som både har en bred trupp men också en ung trupp där killarna vill spela.
- Det är ju inte så roligt för dem, säger Tommy Haglund. Han avslutar:
- Behöver man använda 90 % av sina A-lagsspelare för att U-lagsspel är det ju frågan om man ska ha ett U-lag.

 

*****

 

Tisdagsträning i stålande sommarväder. Studentfirande. Trots det var där 15 spelare på träning när serieledarna i den mellersta sjuan tränare. Mycket spel vilket innebär mycket spring både med boll och utan boll. Kan GARANTERA att samtliga aktörer var rejält trötta efter den halvannan timme som träningen varade. Mest nöjd efterträningen var Alexander Erlandsson, som nu leder träningsligan före Adam Ånhammar.
Bildtext: Alexander Erlandsson leder nu den intrena träningslistan.

 

*****

 

Harlösa hade avspark i den första halvleken. Det tog 37 sekunder innan Simon Carlsson gav Harlösa ledningen mot Södra Rörum. Det var för övrigt andra matchen i rad som Simon gör mål i. Den första spelaren i bortalaget som fick känna på bollen var målvakten, och han fick då ta den ur maskorna direkt! Även om Harlösa inte gjorde en av sina bättre matcher var de det bättre laget under den första halvleken och ledningen med 4-0 då kändes fullt rättvis. Vad som hände i pausen förblir en gåta. Hur som helst så vann bortalaget de avslutande 45 minuterna med 1-0, resultatet blev således 4-1.
-Tre poäng är trots allt tre poäng och det är det viktigaste, säger Pär Ulmén lagledare i Harlösa.

 

*****

 

Södra Rörum står för motståndet i den sista hemmamatchen innan sommaruppehållet. Pulsen togs på Harlösas unge Oliver Persson, som fyller 17 år den 24 juli. Med det är näst yngst i truppen, Martin Olsson är yngre. Det innebär att det är Martin och Oliver som får bära ut bollar, västar och vattenflaskor till träningarna.
Oliver har gjort åtta mål men även 18 assist. Han kan mycket väl öka på den poängskörden mot Södra Rörum. Hur går dina tankar inför den här matchen?
-Det är bara tre poäng som gäller. Spelar vi vårt spel ska det inte vara några problem.
Trots sin ringa ålder spelade Oliver med föreningens representationslag även förra året. Förklara hur du upplever skillnaden för din egen del mellan fjolåret och det här året, varför har det lossnat så på det här sätter?
-Det är roligare träning och det är mer glädje hela tiden, det är Tommy Haglund (tränaren) som har fört in det.
Beskriv med tre ordstyrkan hos fotbollsspelaren Oliver Persson.
- Bra teknik, bra passningsspelare och bra vänsterfot.
Han kunde lagt till en hyfsat bra avslutare. 
När du inte spelar fotboll eller tränar, vad gör du då?
- Umgås med kompisar, ser fotboll på teve eller spelar FIFA.
Är du nöjd så hör långt med att ha gjort åtta mål?
-Ganska nöjd är jag. Fast jag kunde ha gjort fler.
Vad talar för att ni ska besegra Södra Rörum.
-Egentligen allting. Vi är bra tränade och vi har ett bra lag. Det enda jag kan komma på är underskattning.
Berätta någonting om dig själv som vi som står vid sidan av inte vet om dig.
- Att jag alltid försöker vila 10-15 minuter innan det är dags för samling till match.

 

*****

 

Harlösa tog säsongens största seger på bortaplan när Norra Rörum besegrades med 8-0. Laget tog därmed "revansch" på sig själva efter den minde lyckade matchen mot Pelagonija, även om det även där blev en klar seger. Segern gör att Harlösa befäster platsen som serieledare i en serie som allt mer ser ut att bli en kamp mellan två lag, Harlösa IF och Degeberga. Mot Norra Rörum inledde Johan Ingvarsson (bilden) målskyttet med att göra både 1-0 och 2-0.

 

*****

 

Även om det blev seger efter en mindre bra match senast mot Pelagonija tror Pontus Andersson att Harlösa kommer att besegra Norra Rörum.
-Det känns bra, och jag tror att vi kommer att vara mer taggade nu, säger Pontus Andersson, efter den sista träningen innan match.
Norra Rörum kommer till spel efter att ha tagit sju poäng på de tre senaste matcherna. Pontus vet inte så mycket om Norra Rörum.
-Jag såg dem lite i en träningsmatch. Då såg de stabila ut, och de är ett lag som krigar. Vi är ett spelande lag och vi har bra kondition, vi märkte att det gav utslag mot Pelagonija.
Pontus är högerback men om möjlighet finns följer han med upp i anfallet. Det var för övrigt Pontus som gjorde lagets första mål i årets seriespel, mot Tjörnarp, till slut 9-0.
Här är Pontus tre punkter som gör att Harlösa kommer att förlänga sin segersvit.
*Att vi inte slarvar med paqssningsspelet.
* Att vi springer.
*Att vi inte underskattar Norra Rörum.
Berätta för oss som står och ser på något om dig som vi inte redan vet.
- När det är match springer jag alltid in med vänster fot först på matchplanen, jag vet inte varför.
Trots att det spelats en del av årets matcher visade Hampus Hagman Jansson bra form senast, och var bäst i hemmalaget.
Både Robin Björk och Rasmus Ljungdahl, var tillbaka i träning efter skador och jobb. Robin tar en plats i truppen som åker till Norra Rörum.

 

*****

 

Anders Jönsson lämnade storstaden Malmö och spel i Kvarnby för att spela i Harlösa IF. Han trivs och är nu en viktig kugge i laget, målvakt som han är.
Harlösa leder division 7, är utan förlust och har imponerande 26-0 i kvot på tre hemmamatcher. I morgon, fredag väntar Pelagonija.
- En suverän start, säger Anders Jönsson.
Anders har några likheter med Thomas Ravelli, att alltid vilja vinna, att styra spelet från sin position och just att han är målvakt. Så värst mycket har inte Anders haft att göra på hemmamatcherna.
- Nej, det har varit någon hörna eller skott utifrån.
- Tommy Haglund (tränare), är en stor anledning till att vi inte underskattar något lag.
Tre nollor på hemmaplan, du är inte orolig fför att du får ett nytt smeknamn "Nollan"?
- Ha, ha, jag har faktiskt tänkt på det. Men det är bara positivt i den bemärkelsen.
Finns där någon som vi som står vid sidan av inte känner till om dig?
-Nja, det skulle kanske vara att jag har ett osunt förhållande till O´boy.
Avsparken mot Pelagonija går 19.00. 
Väl mött.

Uppdaterad: 13 APR 2015 21:26 Skribent: Anders Jönsson
Epost: This is a mailto link
Harlösa IF - Division 6 Herr Mellersta Skåne
Industrivägen 16
241 65 Harlösa
Telefon: 04661495
E-post: This is a mailto link...

________________________

OBS!

Välj HARLÖSA IF som din

favoritförening när du spelar

Svenska Spel!

__________________________

 

Postadress:
Harlösa IF - Fotboll
Industrivägen 16
24165 Harlösa

Besöksadress:
Industrivägen 16
24165 Harlösa

Kontakt:
Tel: 04661495
E-post: This is a mailto link...